Farma i tov ćuraka u Jagodini

Jagodina je u bivšoj Jugoslaviji bila centar proizvodnje ćurića sa čuvenom rasom zvanom “jagodinska ćurka“. Anegdota kaže da su vozovi pri ulasku u ovaj grad smanjivali brzinu da ne bi uznemirili ćurke i ostalu perad. Statistika je međutim, daleko ozbiljnija te prema njoj početkom prošlog veka, cena ćurećeg mesa iz Jagodine određivala je cenu ćuretine na Londonskoj berzi. Godišnja proizvodnja i tov ćurki u okolini Jagodine dostizao je brojku od čak 700 hiljada. Danas je u ovom delu Srbije ostala je samo jedna farma. Diplomirani inženjer stočarstva, Zoran Milanović već 30 godina ne odustaje od odgoja ćurki na porodičnom imanju i poslednji je koji od Smederevske Palanke do Leskovca tovi ćurke. Nije planirao da nastavi porodičnu tradiciju, ali kako to obično biva sa stvarima koje ne planiramo, zaljubio se u ovaj postao i ostao u njemu do danas.

Uzgoj brojlera u Uljmi

Ova farma brojlera nalazi se u Uljmi – južnobanatskom selu koje se nalazi na otprilike pola puta između Pančeva i Vršca – i posluje u sklopu preduzeća „Pilefarm“ d.o.o. iza kojeg stoji prorodica Stojanov koja se već 40 godina bavi stočarstvom, prevashodno živinarstvom i svinjarstvom. Prema rečima vlasnika firme „Pilefarm“ i našeg današnjeg sagovornika Igora Stojanova, pre četiri decenije, pa i kasnije, porodica je bez poteškoća mogla da živi od jedne farme brojlera, da bi se nakon 2000. godine ekonomska situacija u ovoj grani stočarstva naglo pogoršala.

Živinarska proizvodnja u selu Bratmilovac

Odlazimo u Bratmilovce kod Leskovca u domaćinstvo Mladenovića. Slavko je pokretač, ali poslove uglavnom vodi njegova supruga Jelena. Tu su i mladi. Angažuju se ćerke Dragana i Marija i zet Miljan…

Uzgoj koka nosilja i proizvodnja aronije u selu Vojka

Poljoprivrednici u Srbiji još uvek su prinuđeni da svaštare u proizvodnji jer je to jedini način da se opstane u vremenima kakva vladaju na ovim prostorima. Jednog takvog poljoprivrednika, Radomira Radojčića, posetili smo u sremskom selu Vojka. On obrađuje 30 ha zemlje, drži 3000 koka nosilja, ima 2000 sadnica aronije, a zajedno sa ocem bavi se i stočarstvom…

Digestarom PEP Sol – esencijalna ulja u živinarstvu

Zdrav crevni trakt je preduslov za dobro zdravlje i performanse životinja. Kao posledica lošeg varenja, u crevnom traktu ostaju velike količine sastojaka koje predstavljaju pogodnu podlogu za razvoj i kolonizaciju patogenih bakterij,a izazivača raznih oboljenja. Tokom poslednjih nekoliko godina prisutan je trend smanjenja antibiotika u živoj proizvodnji, pa se proizvođači uveliko okreću drugim preparatima kojima se postižu slični, pa čak i bolji efekti. Jedan od takvih preparata je i Digestarom Pep Sol iz ponude proizvoda kompanije VinFeed, čija primena u živinarskoj proizvodnji daje izuzetne rezultate…

Kako postići da prostirka kod živine bude čista

Organske nečistoće, poput izmeta ili ostataka hrane, u objektima gde borave životinje štetno utiču na kvalitet vazduha. Samim tim povećava se verovatnoća nastanka bolesti, što je u živinarstvu posebno izraženo. Za gazdinstvo Vujnovića iz Lovćenca, koji su u ovom poslu duže od dve decenije, taj problem nestao je pre 5 godina kada su prvi put isprobali enzimsko-bakterijski proizvod MICROPAN. To je mešavina odabranih enzima, mikroorganizama i algi namenjenih organsko-ugljeničnih supstanci čiji efekti delovanja su vidljivi posle samo nekoliko dana nakon što se prostirka istretira…

Uslužan tov pilića u selu Cvetojevac

Kada je naša ekipa zimus posetila gazdinstvo Sretenovića iz Cvetojevca, koji se godinama bave uzgojem pilića i gajenjem matičnog jata, zatekli smo prazan objekat. Kako je to postao neisplativ posao pun neizvesnosti naši domaćini dugo su razmišljali kako dalje. Šest meseci kasnije situacija se potpuno promenila jer su Sretenovići počeli da se bave uslužnim tovom.

Farma svinja i koka nosilja u Suseku

Posle višegodišnjeg nezadovoljstva srpski svinjari dočekali su konačno priliku da profitiraju. Na tržištu je ovog proleća zavladao deficit prasadi pa je cena po kilogramu dostizala i 300 dinara. U odnosu na prošlu godinu kada su se prasici davali i na veresiju samo da odu sa farmi, ove godine situacija je potpuno drugačija. Milan Šodić iz Suseka kaže da se sad kupci pišu i čekaju. On je od 1.000 prasića, kolika mu je godišnja proizvodnja, prodao 800 komada. Zadovoljan je Milan, ne toliko zbog profita koliko zbog istrajnosti koju je imao u teškim godinama kakve su bile ove iza nas…

Tov pilića u selu Cvetojevac kod Kragujevca

U selu Jovanovac, nedaleko od Kragujevca, posetili smo porodicu Sretenović koja se živinarstvom bavi od sedamdesetih godina prošlog veka. Od kraja devedesetih, kada su podigli novi objekat, uglavnom su proizvodili tovne piliće ali su zbog neprofitabilnosti primorani da pređu na čist tov…

Naučno istraživački centar Maisadour

U prethodnim reportažama videli ste kako je od skromnih početaka 1946. godine kooperativa Maisadour izrasla u ozbiljnu korporaciju koja godišnje trguje sa milion tona žitarica, desetinama miliona pilića i razne druge živine i koja drži veliki trgovinski lanac okrenut poljoprivrednicima. Vrhunac svega onoga što Maisadour radi i ono po čemu je najpoznatiji na svetskoj sceni je nauka, odnosno proces stvaranja novih sorti i hibrida…

Uzgoj pataka u Francuskoj

U nastavku priloga sa putovanja po jugozapadu Francuske i posete njihovim proizvođačima, videćete na koji još način može da se proizvede dodatna vrednost od svog kukuruza. Mada se i dalje skoro 50% kukuruza koji proizvedu izveze za Španiju, podjednako je važno što se od kukurza koji ostaje proizvode vrhunski, gurmanski proizvodi – na primer gološijani koji se tove na specijalan način i u marketima koštaju 7,5 evra po kilogramu. Jedna od okosnica koperative je proizvodnja pačijeg mesa, odnosno jetre – specijaliteta Flo Gra po kojem je Jugozapad Francuske poznat. Matju Sobinjak ima stalno nekoliko hiljada pataka u tovu. Ukupno preko cele godine odgaji 20 000 pataka…

Prerada Label Rouge pilića u Francuskoj

U nastavku reportaže koju smo snimili prilikom posete kooperativi Maisadour gde nas je vodilo preduzeće Agrobaza iz Novog Sada, videćete kako se u okviru kooperative koriste mogućnosti klanice…

Uzgoj pilića na otvorenom u Francuskoj

Poljoprivreda u Francuskoj organizovana je po najvišim mogućim standardima kada je reč o ostvarivanju profita, Po tom principu posluje i poljoprivredno-prehrambena grupacija Axereal. Axereal posluje u tri sektora a to su proizvodnja žitarica, trgovina žitaricama kao i prerađivačka industrija sa žitaricama. Axereal posluje u nekoliko evropskih zemalja među kojima su Francuska, Velika Britanija Irska, Rumunija, Mađarska, Hrvatska i Srbija…

Farma koka nosilja na Čeneju

Porodica Bjekić iz Bačkog Jarka se poslednjih 20 godina bavi proizvodnjom jaja. Prošle godine su deo farme preselil na jedan salaš na Čeneju. Uprkos protivljenju komšija, farma je uspešno useljena, a njihovi prigovori na temu mirisa koji bi mogli da dopiru sa farme, postali su neosnovani, čim je proizvodnja počela. Naime, reč je o modernoj, nemačkoj tehnologiji, pa čak ni u objektima nema neprijatnog mirisa. Dnevno se na ovoj farmi proizvede oko 11 hiljada jaja…

Tov junadi u selu Degurić

Gazdinstvo porodice Munjić iz sela Degurić kod Valjeva jedno je od značajnijih kada je u pitanju proizvodnja junećeg mesa u kolubarskom okrugu. Ivan Munjić se tovom junadi bavi desetak godina i godišnje utovi stotinak grla. Polovinu tovi uslužno u saradnji sa valjevskom zadrugom…

Trenutna situacija u srpskom živinarstvu

Analiza živinarstva, stočarske proizvodnje u kojoj je najbrži obrt i najlakše se dolazi do profita. Međutim, rizici nisu mali…

Zaokružena ratarsko-stočarska proizvodnja

Na salašu u okolini Subotice porodica Šarčević, zaokružila je svoju poljoprivrednu proizvodnju. Za potrebe živinarske proizvodnje i proizvodnje svinja uzgajaju žitarice na 240 hektara, a one žitarice koje im ostanu, prodaju…

Farma tovnih pilića u Bavaništu

Ivan Radić iz Bavaništa kod Kovina važi za uspešnog ratara u tom delu Banata. Osim toga uspešno se bavi i uzgojem tovnih pilića…Prilog iz 345. izdanja emisije U našem ataru

Uzgoj tovnih pilića u Velikoj Plani

Prilog iz 323. izdanja emisije U našem ataru

Farma brojlera

Prilog iz 314. izdanja emisije U našem ataru

Porodična živinarska farma

Prilog iz 310. izdanja emisije U našem ataru

Farma svinja i brojlera porodice Gošnjić iz Ljiga

Miroslav Gošnjić iz Liplja kod Ljiga za emisiju U našem ataru govori o sopstvenoj svinjarskoj i živinarskoj proizvodnji.

Raznovrsna stočarska proizvodnja u Osečenici

Marko Petrović iz Osečenice kod Mionice, na svom poljoprivrednom gazdinstvu bavi se proizvodnjom mleka, uzgojem koka nosilja i tovne junadi. On obrađuje 30-ak hektara zemlje, a veoma dobre rezultate postiže sa svojim kravama koje daju više od 5 000 litara mleka po grlu…Prilog iz 347. izdanja emisije U našem ataru

Marko Petrović, Osečenica

Miroslav Gosnjić, Liplje

Ivan Radić, Bavanište

Medijski partneri