Uzgoj ovaca u Ravnom selu

Porodica Ćosić iz Ravnog sela kod Vrbasa jedna je od nadaleko poznatih porodica koja se bavi ratarstvom, ovčarstvom i konjarstvom.

Uzgoj ovaca u selu Kloka

U takozvanom trouglu opština Rača, Smederevska Palanka i Topola, nalazi se selo Kloka. Svojevremeno selo najpoznatije po ovčarstvu, tvrdi naš današnji domaćin Radivoj Jeftić.

Uzgoj Virtemberg rase ovaca u selu Kloka

Ako vam je ovoga jutra bilo teško da ustanete da biste započeli radni dan, to nije bio problem za Raju Novakovića iz sela Kloka nadomak Topole. Ovog poljoprivrednog proizvođača zatekli smo kako se u osamdeset osmoj godini upravo traktorom vraća sa njive i nastavlja dalje kod svojih ovaca. Rođen je i odrastao baš na ovom gazdinstvu, na kom ga od malena prati ljubav prema ovčarstvu.

Uzgoj Il De France ovaca u Sirigu

U zapadnom delu opštine Temerin nalazi se selo Sirig, najmanje i najmlađe naselje koje se spominje još u 15. veku, ali planski, na današnjem mestu nastalo je tek 1927. Godine.

Uzgoj Il De France ovaca u Ravnom Selu

Koliko često danas zapravo možete čuti da jedan mladi, obrazovani bračni par, namenski ode iz grada na selo, kako bi zasnovao porodicu i bavio se poljoprivredom? Zvanična sastistika i dalje govori da je nažalost, još uvek reč o jednocifrenom procentu, ali mi sa ponosom možemo da kažemo da nas put naše emisije sve češće vodi ka baš takvim, lepim pričama. Vesna i Vladan su rođeni u različitim gradovima u Srbiji. Upoznali su se tokom studija u Novom Sadu i kada je došlo vreme za proširenje porodice, svesno su izabrali život na selu. Sedam godina kasnije, reč je o petočlanoj porodici koja na proleće očekuje i šestog člana.

Stočarsko – ratarska proizvodnja u selu Gola Glava

Statistika i dalje pokazuje da sve više ljudi napušta sela. Takva sudbina najpre je pogodila ona sela koja se nalaze u brdskim krajevima, ali sve više ne zaobilazi ni ona malo veća, ravničarska sela. Ipak, oni koji reše da svoj životni vek ipak posvete mestu gde su i rođeni, od seoskog života i poljoprivrede ne odustaju. I za svoje porodice stvaraju najbolje, čak i u najtežim vremenima. Upravo takav je i primer Branka Đuričića, poljoprivrednog proizvođača iz sela Gola Glava nadomak Valjeva. Na ovom gazdinstvu je i rođen, kao i njegova današnja porodica, i manje-više, svi su tu i danas. Uspešno vode nekoliko poljoprivrednih proizvodnji, među kojima su svinjarstvo, ovčarstvo, tov bikova, ratastvo i u voćarstvo koje je u začetku. Ali tako mora u današnje vreme, kaže naš domaćin, ukoliko želite da opstanete u ovom kraju.

Uzgoj Safolk ovaca u Žablju

Za većinu poljoprivrednih proizvođača u Srbiji, razvoj proizvodnje kojom se bave uglavnom se vezuje za sela. Sve kreće iz porodičnih domaćinstava pa putem atara gde su najčešće parcele za ratarstvo i povrtarstvo ili voćnjaci, pa do pašnjaka gde stoka boravi tokom toplih letnjih dana. Oni malo sretniji, imaju prilike da svoju proizvodnju koncipiraju na salašima, taman dovoljno udaljenim od naseljenih mesta, da se na njima može i živeti i privređivati. To su neretko ona domaćinstva koja nam iskaču kraj puta i za koja se uvek u prolazu pitate čija su.

Uzgoj Burske koze i Romanovske ovce u Žablju

U ataru sela Žabalj na mestu gde je nekada imao ribnjak, zatekli smo inače kamenoresca po struci, Vasu Zlokolicu, kako svoj salaš pretvara u jednu oazu poljoprivrede kojoj namerava da se u potpunosti posveti za godinu dana kada mu sleduje i zaslužena penzija. Ribnjak pretvara u pašnjake, a u oborima koje je već lepo i gotovo idilično uredio, već nekoliko godina množi Romanovske ovce i Burske koze. Iako su se i njegovi roditelji bavili stočarstvom, on se na poljoprivrednu proizvodnju odlučio zaista iz ljubavi i hobija.

Uzgoj Virtemberg ovaca u Sirigu

Kažu da nas ono što zavolimo u detinjstvu negde prati ceo život. Čak iako nas ti životni putevi kasnije ne vode ka tome, ako ljubav ne jenjava, kad tad nađe se načina i mesta baš za to što se u detinjstvu zavoli. Najbolji primer toga je i priča našeg domaćina, Dragana Rodića iz Siriga. Iako je svoj radni vek proveo u drugoj profesiji, danas je uspešan ovčar. I nismo čak ni morali doći na njegovo gazdinstvo da bismo se u to uverili, jer je njegova priča o proizvodnji koju vodi, više nego uverljiva da je reč zaista o ljubavi prema tome. I naravno, datira još iz detinjstva.

Budućnost stočarstva u Vojvodini

Prema podacima Poljoprivredne savetodavne stručne službe Novi Sad, pedesetih godina prošlog veka u Srbiji je bilo 5,5 miliona ovaca sa trendom porasta tog broja. Danas statistika kaže da ovih grla ima oko 1,7 miliona sa trendom daljeg opadanja. Kada je kozarstvo u pitanju, brojka je još manja. Ovih životinja ima svega oko 280 hiljada u celoj Srbiji, sa dosta neuređenom zakonskom regulativom u pogledu uzgoja. Kada se svemu tome doda izuzetno teška poljoprivredna godina, nema mnogo prostora za optimizam u pogledu ovih stočarskih grana. Ne isključuje se da će uslediti trend rasprodaje grla kao što najavljuju govedari. To međutim, kažu u ovoj službi, može imati i jednu dobru stvar.

Uzgoj Safolk ovaca u Žablju

U porodici Zlokolica u Žablju, tradicionalna poljoprivredna proizvodnja živi već generacijama. Naš domaćin, Slavimir Zlokolica kaže da od kada zna za sebe, zna i za poljoprivredu kojom su se bavili i njegov otac i deda i tako unazad generacijama. I on je ostao veran poljoprivredi i to pretežno stočarstvu. Najponosniji je na to što je tradicija uzgoja ovaca i dalje aktuelna.

Ovčarski dani u Bačkom Petrovcu

Bački Petrovac je ove jeseni bio domaćin prvog Jesenjeg sajma ovčarstva i domaćih radinosti, kao i takmičenja u kuvanju paprikaša. Miholjsko leto išlo je na ruku i posetiocima i takmičarima i izlagačima ovaca, koji su skoro iz svih krajeva došli sa svojim grlima.

Farma ovaca Ile de France u Novom Orahovu

Kalmar Karolj iz Novog Orahova kod Bačke Topole je još od malena voleo ovce i želeo je da ima sopstveno stado. Radio je na tome dugo, a danas ima 180 ovaca rase il de frans, strogo vodi računa o genetici i selekciji tako da se može pohvaliti veoma kvalitetnim ovcama. Nekada je imao i merinu, ali osobine koje ima il de frans su ga zadovoljile, te se odlučio za ovu francusku rasu.

Otkup ovčije vune u Šumadiji

Ovčarstvo je veoma važna privredna grana u Srbiji. Naša zemlja bogata je travnatim padinama, pa zbog toga od davnina predstavlja idealnu sredinu za uzgoj ovaca. Prema nekim procenama zavoda za statistiku, na teritoriji Srbije se uzgaja oko milion i sedam stotina hiljada ovaca, od kojih se oko 270 000 nalazi u Vojvodini, a preostalih 1 400 000 u južnoj i centralnoj Srbiji.

Neodustajanje od porodične proizvodnje u Žitištu

Svaki stranac koji kroz Srbiju prođe, ostaje oduševljen njenim prirodnim lepotama. Investitori koji ulažu, i te kako imaju u šta i da ulažu, ali i da crpe. Poljoprivreda u Srbiji još živi, ali koliko zapravo, često se pitamo?

Uzgoj ovaca u Podrinju

Iako se generacije pre nisu bavile poljoprivredom, te u nasleđe nisu dobili ni zemlju ni imanje, porodica Matić iz sela Klupci kod Loznice, dokaz je da se sve može kada se poljoprivreda voli i želi. Dok na porodičnom gazdinstvu žive tri generacije ove porodice, otac i sin uspešno vode svaki svoju proizvodnju. Penzioner Pero Matić kaže da se od nečega mora živeti i po završetku profesionalnog veka šofera, a poljoprivreda je ipak koren ove naše zemlje. Sina je ohrabrio da istraje u voćarstvu, ali on se ne odriče stočarstva, pogotovo ovčarstva jer je računica brza i jasna.

Farma Ile de France ovaca u Kaću

Slavko Ilić iz Kaća nije prvi put naš domaćin u emisiji. Pre oko godinu dana, posetili smo ga na porodičnom imanju gde je na postojeću ratarsku dodao ovčarsku proizvodnju. I godinu dana asnije, Il de frans grla je više, proizvodnja je još kvalitetnija i intenzivno se radi na usavršavanju svega što je potrebno za kvalitetnu ovčarsku proizvodnju.

Krađa ovaca na salašu u Đurđevu

Pre dvanaest godina, dve generacije porodice Stanković iz Kruševog Brda, kod Kotor Varoši u Bosni i Hercegovini, doselilo se u Vojvodinu. Petar Stanković sa porodicom svoj dom zasnovao je na porodičnom gazdinstvu u selu Đurđevo, dok su se njegovi otac Dušan i majka Petra naselili u ataru ovog sela, izabravši da žive na salašu i brinu o stoci. Desetak krava na ispaši, po neka koza, jedan konj, malo živine i iz Bosne donešena jedna takozvana „Bosanska ovca“. Dok se Petar u selu uspešno bavi mlečnim govedarstvom, tokom godina, njegov otac je na svom salašu stvorio stado od više od stotinu ovaca. I ova slika vojvođanskog atara bila bi savršen prizor autentičnog salaša, da nas na ovo imanje nije dovela loša vest. Sredinom maja, još uvek nepoznati kradljivci, preko noći ovoj porodici ukrali su više od 70 ovaca.

Mladi u poljoprivredi, uzgoj ovaca i konja u Karađorđevu

Nedavno raspisani konkurs za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji Vojvodine pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, pokazao je da se dugogodišnja teorijska podrška mladima u ovoj oblasti, polako pretvara u praksu. Statistika još uvek kaže da od ukupnog broja poljoprivrednih proizvođača u Srbiji, njih svega 4,7 odsto su mladi poljoprivrednici do 40 godina starosti. U Evopi je reč o duplo većem broju njih koji svoju profesiju zasnivaju u ruralnim područjima. Saša i Maja Trbojević su međutim, mladi bračni par iz Karađorđeva koji nije čekao na podsticaje države i institucija, već su još pre šest godina, rešili da svoju sreću okušaju upravo na selu. Oni su aktivni sportisti i danas, roditelji dvojice dečaka i poljoprivredni proizvođači. Na svom gazdinstvu objedinili su voćarstvo, povrtarstvo i ovčarstvo i malim ali sigurnim koracima proširuju sve to, koliko su u mogućnosti. Iako se bave potpuno drugim sportovima, pre više od 6 godina, spojila ih je čini se, ljubav prema konjarstvu, koje se ni pored svih današnjih obaveza, ne odriču.

Uzgoj ovaca Ile de France u Ravnom Selu

Iako je u njegovoj proizvodnji primarno ratarstvo, Mladi Živan Pavkov iz Ravnog Sela kod Vrbasa 2012. godine odlučio je da započne sopstvenu ovčarsku proizvodnju. Pre toga, proveo je dosta vremena ne samo na predavanjima, već i u posetama drugim ovčarima a sve kako bi se pripremio za – mnogi bi rekli – hrabar ali mudar potez. Danas Živan u svojoj skromnoj proizvodnji ima dvadesetak grla rase Il de Frans koje drži, po sopstvenom priznanju, prevashodno iz ljubavi.

Uzgoj Ile de France ovaca u Ravnom selu

Tokom naših reportažnih putovanja po Srbiji obišli smo mnogo poljoprivrednika različitih profila. Od velikih proizvođača mleka sa preko 100 krava na muži, preko voćara sa više od 10 hektara modernog zasada, pa sve do onih sitnijih čija se proizvodnja gasi.

Uzgoj rase ovaca cigaja u Suseku

Stanovnici Suseka, malog mesta nadomak Beočina, bave se prevashodno stočarstvo, za razliku od većine svojih sremskih kolega koji su se odlučili za voćarstvo ili vinogradarstvo. U ovom selu, navode meštani, svako domaćinstvo i dalje ima barem jednu kravu, svinju, ovcu ili kozu čije proizvode, ako ne prodaje, onda koristi za sopstvene potrebe. I dok jedni imaju jedno, dva ili najviše pet grla u svojoj proizvodnji, drugi, poput našeg današenjeg domaćina Marka Paroškog, imaju preko stotinu – i to ne bilo kojih grla već kvalitetnih i prelepih autohtonih Cigaja.

Uzgoj ovaca i lipicanera u Ravnom selu

Plodna zemlja darežljiva; Ovce bele vrhunske; Lipicaneri snažni u fijaker pregnuti… Tako bi se ukratko mogla opisati gazdinstvo porodice Kostić iz Ravnog Sela kod Vrbasa. Okrenuti prevashodno ratarstvu i, u nešto manjem obimu stočarstvu, otac Milenko i sinovi Filip i Igor nastoje da svojim zalaganjem ovo uspešnu proizvodnju podignu na viši nivo. Njih trojica dele sve: ne samo zaduženja koja se tiču njihove poljoprivree, već i ljubav prema muzici: verovali ili ne, otac i sinovi članovi su istog tamburaškog orkestra i veliki zaljubljenici u zvuk tamburica, gitara i begeša. I dok je mlađi sin Igor odlučio da se u potpunosti posveti harmoničnom etno-zvuku upisavši umetničku akademiju, stariji Filip opredelio se za poljoprivredu, upisavši ratarstvo i povrtarstvo na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu. Ali o tome drugi put. Danas smo ovde kako bi smo popričali o belim ovcama ali i lipicanerima porodice Ćosić.

Uzgoj Ile de France ovaca u Porodinu

Dragan Dimitrijević iz Porodina, školovao se za frizera i do nedavno je imao svoj frizerski salon, ali je vremenom shvatio da se dobra zarada krije u poljoprivredi, tačnije u ovčarstvu. Ovce gaji za dalju prodaju i priplod, a njegov izbor je za rasa „Il de frans“. Dragan sam šiša ovce i prodaje vunu, pa je tako spletom životnih okolnosti, makaze kojima je šišao ljude, zamenio makazama kojima danas šiša ovce

Farma Ile de France ovaca na Zlatiboru

Priču o proizvodnji mleka porodice Cicvarić iz Nikojevića nadomak Užica mogli ste da pogledate u jednoj od prethodnih emisija „U našem ataru“. Tada smo sa našim domaćinom Novicom porazgovarali o rasnom sastavu, dnevnoj proizvodnji mleka, tehnologiji ishrane njegovih goveda, ali i problemima koji se tiču otkupne cene i posledica ukidanja prelevmana na uvoz mleka iz zemalja Evropske unije. Međutim, razgovarajući o govedarstvu, u potpunosti smo zaboravili da napomenemo da Cicvarići u sklopu svog domaćinstva imaju i uspešnu ovčarsku proizvodnju koja se zasniva na Il de Frans rasi.

Uzgoj Sjeničke ovce na Zlatiboru

Priča o ovčarskoj proizvodnji porodice Jovanović iz Stapara, sela nadomak Užica, počela je pre 17 godina kada je kupljeno nekoliko grla raznih rasa: bilo je tu i Virtemberga i Il de Fransa ali i naše Sjeničke ovce. Nakon nekoliko godina slika se iskristalisala i postalo je jasno da su osobine poput otpornosti na teške uslove i izuzetno ukusno meso bile ključne za uspeh pa je tako izbor pao na Sjeničku ovcu – navodi naša današnja domaćica Jasmina Jovanović dodajući da danas na ovom imanju ima oko 50 ovaca i dva ovna.

Ovčarska proizvodnja porodice Tumbas

Priču o proizvodnji mleka porodice Tumbas iz Čikerije, malog mesta na granici sa Mađarskom, mogli ste da pogledate u jednoj od prethodnih epizoda emisije „U našem ataru“. Tada smo Vam predstavili kako jedna porodica sa uspehom održava tradicionalnu salašarsku stočarsku proizvodnju koja se zasniva na osamdeset muznih krava i preko 120 pratećih grla. I dok je proizvodnja mleka glavni izvor prihoda za našeg domaćina Mirka Tumbasa i njegovog brata Ivana ali i njihove sinove Nikolu i Marijana, u sklopu gazdinstva nalazi se još jedan objekat u kojem obitavaju ovce rase Virtemberg.

Uzgoj ovaca rase virtemberg u selu Krćevac

Priča o ovčarskoj proizvodnji našeg današnjeg domaćina Petra Manojlovića iz Krćevca kod Topole počela je pre jedne decenije. Tada je na svom imanju imao svega desetak ovaca, a fokus je bio na govedarstvu i proizvodnji mleka. Međutim, kako su mlađe generacije napuštale rodnu kuću, Petar i njegova supruga shvatili su da će se sve teže i teže starati o kravama i proizvodnji mleka, zbog čega je doneta teška ali ispravna odluka da se sa govedarstva preorjentiše na ovčarstvo i proizvodnji vrhunskog jagnjećeg mesa. Danas se na ovom imanju nalazi 35 ženskih grla i jedan ovan rase Virtemberg.

Uzgoj vitemberg ovaca u selu Kasidol

Porodica našeg današnjeg domaćina Dejana Obradovića iz Kasidola bavila se ovčarstvom od kad on zna za sebe: držali su tada ne više od desetak ovaca koje su podmirivale potrebe porodice za mesom, mlekom pa i vunom. Međutim, 2002. godine doneta je odluka da se proizvodnja unapredi pa je na sajmu kupljena i prva umatičena rasna ovca. Tokom godina broj je postepeno rastao da bi se u poslednjih šest ili sedam godina obim proizvodnje popeo na 80-ak grla rase Virtemberg.

Organski uzgoj ovaca

Na planini Radan između Niša i Leskovca nalazi se selo Orane. Selo je ušuškano na 540 metara nadmorske visine i kako kaže naš domaćin Zvonimir Kocić to je pravi raj za uzgoj ovaca.

Uzgoj Ile De France ovaca u Gardinovcima

Porodica Radujko, koja je ne tako davno zasnovala svoju ovčarsku proizvodnju u Gardinovcima, ima zaista interesantnu priču. Naime, najstariji član i glava porodice Svetozar, čitav svoj radni vek proveo je kao srednjoškolski profesor matematike pri tom postavši autor nekoliko knjiga istoriji muzike; njegova supruga Jadranka radila je kao novinar na radio Novom Sadu; a sinovi Boris i Dušan školovali su se da postanu arhitekta i građevinski tehničar. I dok je stariji brat pronašao svoje radno mesto u jednoj softverskoj kompaniji, mlađi Dušan je odlučio da sa svojim roditeljima napusti Novi Sad i pređe na selo gde će svi zajedno i zajedničkim snagama započeti nov život.

Uzgoj Lipske ovce u Požarevcu

Goran Špika iz Požarevca proveo čitav svoj radni vek zaposlen u termoelektrani „Drmno“ u Kostolcu. Međutim pre nekoliko godina, nezgodna vremena i stalna finansijska nesigurnost naterale su ga da razmisli o proširenju svojih delatnosti i dodatnom poslu. Uzimajući u obzir da se već bavi pčelarstvom i da mu rad sa životinjama nije stran, Goran je odlučio da ostane u stočarstvu opredelivši se pri tome za ovčarstvo, a sve zahvaljujući savetima stručnjaka iz Poljoprivredne stručne savetodvne službe Požarevac.

Uzgoj virtemberg ovaca u selu Lok

Čini se da je sve više mladih koji napuštaju grad i odlaze na selo…

Farma Ile de France ovaca u Kaću

Kod Slavka Ilića, ovčara iz Kaća, stigli smo, za pojmove jedne novinarske ekipe, poprilično rano – nije bilo više od sedam časova izjutra – a sve kako bi smo mu omogućili da na vreme obavi sva zaduženja i poslove vezane za njegovu ratarsku proizvodnju. Međutim, umesto da priprema mehanizaciju, našeg domaćina smo zatekli kako pokušava da organizuje prostor u objektu u kojem se nalaze njegove ovce: mnogo je novih pridošlica i potrebno je smestiti ih sve tako da jedni drugima ne smetaju. Umoran osmeh i još umorniji pogled govorili su mnogo o Slavkovom fizičkom stanju koji je u trenutku naše posete proživljavao svojevrsno vatreno krštenje – naime, ovaj zapat zasnovan je prošle godine, broji ukupno 80 grla, a u toku je prvo jagnjenje.

Uzgoj lipske ovce

Velimir Marjanović iz Umčara poznato je lice ne samo gledaocima poljoprivrednih emisija, već i posetiocima Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu gde je naš domaćin redovan gost i izlagač. A šta je to toliko interesantno u njegovoj proizvodnji? Pa odgovor je vrlo jednostavan – u pitanju je Lipska ovca koja, iako autohtona, postaje sve ređa i ređa na teritoriji Srbije zbog čega se smatra genetskim resursom.

Uzgoj Sjeničke ovce u Podrinju

Vijugavim putevima planine Cer, na otprilike jednakoj udaljenosti od trougla Loznica – Šabac – Osečina nalazi se selo Trbosilje gde je porodica Petrović pre skoro deset godina odlučila da započne sopstvenu ovčarsku proizvodnju. Preciznije: u pitanju je uzgoj naše autohtone Sjeničke rase. Za početak, dozvolite nam da Vam predstavimo porodicu Petrović: naš domaćin zove se Dragan i on radi kao poštar, tu su i ćerke Kristina, Marija i Milica – koje još uvek pohađaju osnovnu školu ali zato znaju karate – i na kraju, tu je naša domaćica i nosilac gazdinstva Dragica Petrović koja je odlučila da svoje vreme posveti ovčarskoj proizvodnji i stara se o 60 grla Sjeničke rase koliko ih ima na farmi.

Uzgoj Lipske ovce

Danas za sve ljubitelje ovaca i autohtonih rasa imamo posebnu poslasticu: predstavljamo vam proizvodnju Miloja Vukotića koja se zasniva na uzgoju Lipske rase. Lipska ovca po poreklu spada u domaću autohtonu rasu ovaca zvanu pramenka. Nastala je stihijskom selekcijom koju su ovčari stvorili neplanskim odabriom, a domestifikacija je uticala na formiranje određenog tipa ovaca koji se odlikovao velikom količinom mlekea i mlečne masti u odnosu na druge sojeve ove rase. Tako formirana ovca sa staništem u selima Lipa, Šalinac i Kulič dobila je naziv Lipska ovca.

Uzgoj virtemberg ovaca u Čurugu

Dalibor Stojčić iz Čuruga se već više od dve decenije bavi stočarstvom – prevashodno ovčarstvom. Iako zaposlen u gradu, još je njegov otac u svom domaćinstvu uvek imao nekoliko ovaca koje je držao čisto iz ljubavi. U tim prošlim vremenima najzastupljenije su bile cigaje koje su svoje mesto nalazile na pašnjacima i uspevale da opstanu uprkos nepovoljnim uslovima u kojima su obitavale. Međutim, vremena su se postepeno menjala i zahtevi tržišta su postali drugačiji, rasla je tražnja za belim jaganjcima sa boljim radmanom mesa, pa su se i čuruški ovčari – među kojima je i Dalibor – morali prilagoditi tim promenama.

Mladi stočar iz Salaša Crnobarskog

Miloš Todorović iz mačvanskog sela salaš Crnobarski, jedan je od poljoprivrednika za primer. U ovom gazdinstvu žive 4 generacije koje složno vode imanje. Miloš godišnje utovi oko 1000 svinja, pored toga gaji ovce i krave, a bavi se i ratarstvom, i jedini je poljoprivrednik u selu koji ima svoje silose. Vredno radeći dugo godina imanje porodice Todorović, u ovom kraju, postalo je sinonim za uspeh i slogu.

Udruženje Čuruški farmeri

Udruženje „Čuruški farmeri“ osnovano je pre četiri godine i danas broji oko tridesetak članova među kojima su najzastupljeniji stočari. I dok udruživanje nije ništa novo, ono što je interesantno kod naših današnjih domaćina je starosna struktura: naime, većinu članova čine mladi ljudi koji su odlučili da ostanu na selu i svoj život posvete stočarstvu – prevashodno ovčarstvu. I dok je osnovni motiv za osnivanje „čuruških farmera“ lakši nalazak tržišta i lakša prodaja robe članova, ovo udruženje organizuje na sebe je preuzelo i druge aktivnosti.

Uzgoj ovaca u kolubarskom kraju

Na gazdinstvu Živote Nenadovića u Virovcima kod Mionice nalazi se preko stotinu grla rase Virtemberg. Po struci agronom i dugi niz godina zaposlen u Institutu „Zemun Polje“ na proizvodnji semenskog kukuruza, naš domaćin je već 15 godina u penziji i pod stare dane odlučio je da zasnuje sopstvenu ovčarsku proizvodnju. U senci starog hrasta starog skoro osam decenija, Života nas je ugostio i odlučio sa nama da podeli sve detalje vezane za svoju ovčarsku proizvodnju.

Uzgoj ovaca porodice Trebenčin u Dolovu

Selo Dolovo, koje se nalazi 15 kilometara od Pančeva, poznato je po uzgoju ovaca. Time se već četiri generacije bavi porodica Trbenčin. Ovce imaju već decenijama, a kada je gazda Nikola ostao bez posla, one su postale jedini izvor prihoda.

Uzgoj ovaca rase Romanovska u Šumadiji

Na nekoliko kilometara od Kragujevca, u selu Korićani, nalazimo primer mladog čoveka, odraslog i fakultetski obrazovanog u gradu, koji je odlučio da gajenje ovaca i koza na porodičnom imanju bude njegovo primarno zanimanje. Nakon što je pre tri godine osnovao udruženje „Agropastir“, počeo je da povećava i broj grla koje je porodica do tada gajila…

Uzgoj ovaca Vladana Đurića iz Melenaca

Za selo Melence kod Zrenjanina većina ljudi čulo je zahvaljujući banji Rusandi mada ni tradicija ni dobar glas koje im je donosilo stočarstvo nije zanemarljivo. Oduvek su Melenčani imali dobre guskove za borbe i po tome su još uvek poznati, dok je ovčarstvo, nekada primarna grana ovog sela, desetostruko smanjeno u odnosu na period od pre dve decenije. Puno je razloga zašto je to tako, priča nam Vladan Đurić, koji je i sam prekinuo tradiciju i potpuno se posvetio govedarskoj proizvodnji pre desetak godina kada je u stadu bilo 150 ovaca. Mlekarstvo je u tom trenutku bilo isplativo i tako narednih 4-5 godina, a onda su troškovi Vladan jesenas ponovo rešio da se vrati ovčarstvu…

Potencijali ovčarstva u Srbiji

Potencijali ovčarstva u Srbiji danas su, prema rečima predsednice Saveza udruženja odgajivača ovaca i koza Srbije Fride Bauman, znatno manji u odnosu na prirodne potencijale za razvoj ovčarske proizvodnje koje naša zemlja poseduje…

Uzgoj ovaca u Uzdinu

Na pašnjaku uz reku Tamiš, nedaleko od Uzdina, mirno pase 150 ovaca rase Cigaja. Ova grla su u vlasništvu Adama Nede, dobitnika nekoliko proestižnih nagrada iz oblasti ovčarstva, koji kaže da se odlučio za Cigaju jer je smatra kompletnom rasom: ne samo da je dobra za jagnjad, mleko i meso već je i otpornija na bolesti od drugih vrsta koje se mogu naći na ovim prostorima. Šta više, ni u jednom trenutku nije ni pomislio na uzgoj Merina ili Il de Fransa…

Uzgoj ovaca u selu Kumane

Zahvaljujući subvenijama ovčarstvo u poslednje dve godine doživljava laganu ekspanziju. Sve češće širom Srbije srećemo mlade ljude koji ulaze u taj posao, ali neretko i starije poljoprivrednike koji su, iako u penziji, u potpunosti posvećeni proizvodnji…

Farma ovaca u selu Varoš

Napredna gazdinstva u Srbiji ne rade više bez olovke i papira, znaju svaki dinar gde i zašto ide, i kako se vraća. Kad stignu subvencije države onda se njive uspešno zasade, podignu voćnjaci, sagrade štale i kuće i uvećaju stada…

Šišac ovaca iz Melenaca

Praveći reportaže po srednjem Banatu naša ekipa upoznala je i Slobodana Jankovića iz Melenaca, mladog momka koji obožava poljoprivredu ali se njome ne bavi direktno. Ima ambicija i sigurno će ugrabiti prvu priliku da zasnuje sopstvenu proizvodnju, a dok se to ne dogodi rešio je da šiša ovce. Već pola godine bavi se tim poslom i zadovoljan je, a kako i ne bi kad uz iskustvo koje stiče uspe da zaradi i pristojan novac neophodan za kupovinu osnovnog stada…

Uzgoj ovaca u Dolovu

Radosav Milin, u rodnom Dolovu poznatiji kao Rada Porjaz, još od detinjstva uzgaja ovce. Zavoleo ih je uz meštanina sela, Marka Čikina, s kojim je kao dečak, kako kaže, proveo više vremena nego sa svojim rođenim ocem. Ali, u uzgoju ove domaće životinje imao je kratku pauzu.

Farma Ile de France ovaca u Bajmoku

Na salašu Đena Kečenovića iz Bajmoka, svega dva kilometra udaljenom od mađarske granice, mirno pase oko 200 ovaca rase Il de Frans. Ljubav prema ovčarstvu kao i sam salaš, Đeno je nasledio od svog oca, čoveka koji je više voleo da provodi vreme sa svojim ovcama nego u kafani…

Ovčar iz Obrenovca izlagao na sajmu

Pojedina udruženja stočara u toku održavanja ovogodišnjeg poljoprivrednog sajma u Novom Sadu odlučili su da svojim kolegama stočarima sa teritorije Obrenovca i drugih poplavljenih područja u Centralnoj Srbiji obezbede pomoć prvestveno u hrani, ali i da pomognu na sve druge načine. Medju onima koji su dali svoj doprinos je i Milorad Bajić, uzgajivač ovaca iz Brgula kod Obrenovca…

Udruženje ‘Čuruški farmeri’

U želji da poprave ambijent u svom poslovanju poslednjih godinu dana osnovano je bezbroj udruženja u Srbiji. Neki fiktivno, neki već funkcionišu dosta uspešno, a neki su još na samom početku kao udruženje ‘Čuruški farmeri’ iz istoimenog sela…

Farma ovaca Ile de France u Šidu

Kada je otišao u prevremenu penziju Miloš Ugljevičanin iz Šida odlučio je da na dedinom salašu napravi farmu ovaca. Ovde ga vežu lepe uspomene, a u ovčarstvu se pronašao, pa mu ni posao ne pada teško…

Pretapanje iz jedne u drugu rasu ovaca

Pre desetak godina Svetislav Mušikić, poznatiji pod nadimkom Lijo, doneo je sa Ponikava na svoj salaš pored Vrbasa šest ovaca rase Ile de france. počeo je da ih gaji iz hobija, a da je ostavljao žensku jagnjad danas bi imao preko 1000 komada…

Ovca rase cigaja ojagnjila 5 jaganjaca

Dobri poznavaoci ovčarske proizvodnje u Sremu znaju da je na farmi porodice Paroški u Suseku oduvek bilo kvalitetnih grla. Njihova cigaja nadaleko je poznata, što po kvalitetu mesa što po plodnosti, ali posle onoga što se dogodilo sredinom marta za Paroške će sigurno čuti i šira javnost u Srbiji.

Farma britanskih mlečnih ovaca u Subotici

Osim nekoliko mlečnih proizvoda od kozijeg mleka, plan ovog povratnika iz Austrije je da se proizvodi i kiselo ovčije mleko i tvrdi ovčiji sir, takođe organskog porekla. Da bi se obezbedio sirovinom Miroslav je pre nekoliko meseci uvezao britansku mlečnu ovcu za koju kaže da je budućnost srpskog ovčarstva.

Udruženje odgajivača ovaca Banat iz Dolova

Pančevački kraj poznat je po ovčarstvu. Iako ih je nekada bilo mnogo više i danas se brojne porodice izdržavaju upravo uzgojem ove domaće životinje. Zato je grupa etuzijasta, na čelu sa doktorom Dimitrijem Popovim sad već davne 2003. godine rešila da, zajedno sa Institutom Tamiš u Pančevu, osnuje udruženje koje bi se prvenstveo bavilo očuvanjem ovaca rase cigaja. Međutim, vremenom, zbog malog broja članova, a velikog interesovanja uzgajivača ovaca drugih rasa u udruženje su se priključili svi koji vole ovce i sada ih ima oko 40. Aleksandar Varga, predsednik Udruženja odgajivača ovaca Banat iz Pančeva, kaže da zato udruženje sada na svom pečatu ima i glavu cigaje i beloglavog ovna.

Uzgoj ovaca u selu Dolovo

U porodici Dragana Trailova, poljoprivrednog tehničara, ali i ratara, stočara i vinara iz sela Dolovo, ovce se gaje pedesetak godina. Draganov deda ih baš nije voleo, ali ih on sa ocem i majkom gaji čitavog života. Trenutno imaju 20 ovaca, a baš jutros se ojagnjila jedna i rodila prelepo i živahno crno jagnje.

Uzgoj Ile de france ovaca u selu Orešac

U Orešcu, malom mestu u blizini Vršca, zvanično živi oko tri stotine duša – nezvanično duplo manje – i postoji samo jedna škola gde u prva četiri razreda ide svega 16-oro dece. O njihovom obrazovanju brine učiteljica i naša današnja domaćica Dragana Balan koja, kada ne drži čas matematike, srpskog ili prirode i društva, stara se o stotinak grla Il de Fransa. Iako je intezivniji uzgoj pokrenut pre nepunih pet godina, priča o ovčarskoj proizvodnji porodice Balan počinje 2000. godine, kada je Draganin suprug Vlatko kupio tri ženska i jedno muško jagnje Il de Frnasa sa idejom da se zadrži na tom broju i na proizvodnji za sopstvene potrebe…

Unapređenje stočarstva uz pomoć povoljnih kredita, Opportunity banka

Dragica Ribić iz Zasavice 1 kod Sremske Mitrovice bavi se svinjarstvom i ovčarstvom. Kako su joj i muž i sinovi zaposleni, ona dobar deo poslova odradi sama, ali opet na godišnjem nivou uspe da preda oko 200 tovljenika. Na žalost, mukotrpan rad ne podrazumeva uvek i visok profit. Ovo pravilo posebno važi u svinjarstvu, čija se isplativost u poslednje vreme sve češće dovodi u pitanje.

Uzgoj ovaca u Braničevskom okrugu

Porodica Đorđević iz Manastirice kod Petrovca počela je da se bavi stočarstvom pre nepune dve decenije, kada je Zoran kao glava kuće odlučio da zasnuje ovčarsku proizvodnju. Njegovi deda i baba su nekada uzgajali homoljsku ovcu koju su držali radi mesa, mleka i vune za sopstvene potrebe. Tokom godina ta proizvodnja je zamrla ostavljajući našem domaćinu mnogo neiskorištenih površina na raspolaganju, zbog čega je odlučio da u domaćinstvo ubaci novu, kvalitetniju rasu koja ne zahteva mužnju, pri tome ostavarujući plodnost od jednog i po jagnjenja godišnje. Zbog krupnoće i mesnatosti, Zoran se odlučio za rasu Virtemberg…

Uzgoj Safolk ovaca u Žablju

Kada deo domaćinstva čini salaš sa okućnicom koja se prostire na 10 hektara, i još kada se ispostavi da je na tih 10 hektara isključivo slatina, nema mnogo premišljanja o tome šta bi trebalo raditi i na koji način to zemljište iskoristiti. Potrebno je opredeliti se za stočarstvo i površine prepustiti svojim kravama, ovcama i kozama da mirno pasu, smanjujući sebi troškove ishrane, ali i omogućujući im sve prednosti slobodnog sistema držanja. Jedan od onih koji su za sebe odabrali nekada izbegavani, a danas sve popularniji salašarski život je i Ljubomir Nedeljković iz Žablja. On se, uz proizvodnju kravljeg mleka, bavi i ovčarstvom…

Donošenje strategije poljoprivrede za narednih 10 godina

Javne rasprave u vezi sa donošenjem strategije poljoprivrede za narednih 10 godina ulaze u završnu fazu. Za sada nema velikih primedbi na ovaj opšti akt, koji će se, kako je planirano, sprovoditi sve do ulaska Srbije u Evropsku uniju. Ona će doneti određene reforme, definisaće budžetske okvire i dati smernice poljoprivrednicima, ali da ne bude zabune, od nje se ne mogu očekivati konkretni podsticaji, ističe aktuelni ministar poljoprivrede Dragan Glamočić niti je to akt kojim će se naći model da se mladi zadrže na selu…

Izvoz ovaca u Izrael

Povećanje subvencija u ovčarstvu sa 4000 na 7000 dinara za odraslo grlo i sa 1000 na 2000 dinara za jagnje, konkretne su mere ministarstva, za oživljavanje ove grane stočarstva. Ovčari, doduše, podsećaju da ni za prošlu godinu nisu dobili subvencije pa su skeptični sa razlogom…

Farma virtemberg ovaca u selu Tomislavci

Naša ekipa posetila je poljoprivredno gazdinstvo Jovice Labusa iz sela Tomislavci kod Bačke Topole. Jovica obrađuje 100 jutara svoje zemlje, seje kukuruz, ječam, pšenicu i lucerku jer drži ovce. Kad su godine rodne poput ove onda bude i robnih viškova, ali najvažnije je da hrane uvek bude dovoljno za stoku. Do devedesetih godina ovde se držala i junad, a od pre 15 godina isključivo ovce mada ni tu nema velike zarade, kaže naš domaćin…

Romanovske ovce u Šidu

Romanovska ovca još uvek nije toliko zastupljena u Srbiji, nije čak ni priznata, međutim u Šidu smo posetili Mileta Pađena koji trenutno ima oko 200 grla ove rase. Mile se odmalena bavi ovčarstvom, ali je želju da gaji romanovsku ovcu ostvario tek pre nekoliko godina. Kako kaže, ovu rasu je izabrao zbog izuzetne plodnosti i manjeg utroška hrane. Na primer u ovom toru se nalazi pet ovaca, a uz njih je oko 15-ak jagnjadi, što nam govori da su romanovske ojagnjile po tri jagnjeta, a s obzirom na to da su veoma dobre majke, one brinu o svakom jagnjetu, što često nije slučaj sa ostalim rasama…

Potencijali kozarstva i ovčarstva u Srbiji

Potencijali kozarstva i ovčarstva u Srbiji, o kojima se mnogo govorilo u poslednje vreme, potvrđuju se polako i u praksi. Naročito u kozarstvu gde je broj grla uvećan samo na 3 farme u Vojvodini za više od hiljadu komada. Uprkos brojnim otežavajućim okolnostima koje su prisutne prilikom uvoza osnovnih stada iz inostranstva i neadekvatna finansijska pomoć države, beleži se i blagi rast u ovčarstvu, a sve to je, kaže Drago Cvijanović sa Instituta za ekonomiku poljoprivrede, dokaz da prostora za ovim granama stočarstva itekako ima u našoj zemlji…

Farma ovaca u selu Debelica

O potencijalima ovčarstva u Srbiji govori se već dugo, ali se od priče nije daleko odmaklo. Čak ni povećano interesovanje Turske i drugih zemalja iz te regije za pojedine rase nije pomoglo da se ova grana stočarstva razvije tamo gde mu joj je objektivno i mesto. Tako je i na istoku zemlje oko Zaječara, Knjaževca i Soko banje, kaže Nedeljko Pipović iz zaječarske poljoprivredne stanice. Pašnjaci su prazni jer su i sela sve praznija pa ne čudi što je i ovde broj ovaca za 40 godina opao za 300 posto…

Uzgoj ovaca i svinja u selu Vašica

Na gazdinstvu Milana Markovića iz sela Vašica kod Šida oduvek je bilo ovaca. Međutim, stado nikada nije bilo umatičeno, pa je došlo vreme da se poštuju pravila i da se krene u profesionalniju proizvodnju. Naš domaćin je prodao 130 grla i nedavno kupio 26 umatičenih plus jednog ovna. Odlučio se za il de fransa…

Ispitivanje plodnosti ovaca na farmi u Vilovu

Pre nešto više od godinu dana magistar stočarstva iz Novog Sada, Zoran Novaković, počeo je svoj doktorski rad koji je ujedno postao i porodični biznis. Najpre je nabavio 36 ovaca virtemberg pasmine i na njima započeo ispitivanje plodnosti. Dosadašnji rezultati više su nego zadovoljavajući, kaže on…

Uzgoj ovaca u selu Banuševac kod Vranja

Nekada je ovčar radio za tri proizvoda: mleko, vunu i jagnje – to jest meso. Međutim, kako su godine prolazile a vremena menjala, ovčije mleko je postepeno gubilo svoju vrednost dok je vuna postala praktično bezvredna. Zato moderne ovčare pokreću samo dva faktora: proizvodnja jaganjaca i ljubav prema svom pozivu. Jedan od onih koji i dalje gaje ljubav prema ovčarstvu je i Petar D. Simonović iz Bunuševca kod Vranja, koji je održavanjem svoje ovčarske proizvodnje samo nastavio dugogodišnju porodičnu tradiciju…

Organska stočarska proizvodnja u leskovačkom kraju

Na putu od Leskovca ka Suvoj Planini na oko 600 metara nadmorske visine nalazi se malo selo Stupnica. Prema poslednjem popisu u selu živi oko 250 stanovnika, a nekada ih je bilo dostruko više. Jedan od retkih koji je odlučio da ostane na porodičnom imanju jeste i Stevan Stamenković…

Uzgoj ovaca na severu Bačke

Na ovom salašu, udaljenom desetak kilometara od Bačke Topole, od rođenja živi i radi Rudolf Balaž. Obrađuje stotinak jutara svoje zemlje i dvadeset uzima u zakup. Seje kukuruz, pšenicu, suncokret i lucerku, ali primarna proizvodnja mu je ovčarstvo. Koliko je dobar u tome što radi potvrđuju njegove kolege koje ga smatraju za jednog od najboljih ovčara u Vojvodini…

Uzgoj ovaca u selu Loćika kod Aleksinca

Selo Loćika, u opštini Aleksinac, smešteno u podnožju Jastrepca, zbog blizine pruge i auto-puta nekada je važilo za perspektivno mesto. Važilo, jer trenutno stanje ne govori tako: broj stanovnika je prepolovljen, a tendencija odlaska ne jenjava. Oni koji su ipak odlučili da ostanu uglavnom se bave stočarstvom, poput Dejana Stoiljkovića. Školovan za stočara i sa iskustvom koje je poneo iz vojne ustanove, u kojoj je 8 godina bio zaposlen, započeo je intezivno da se bavi ovčarstvom i za dve decenije stigao do željenog cilja, do umatičenih 60 grla, od čega je 90 odsto u čistoj rasi…

Proizvodnja aronije i uzgoj ovaca u selu Cvetojevac

Puno poljoprivrednika u Srbiji primorano je da zbog dešavanja u agraru svaštari u proizvodnji. Jednog takvog proizvođača posetili smo u šumadijskom selu Cvetojevac udaljenom 10 km od Kragujevca. Gotovo je nemoguće opisati u jednoj rečenici čime se sve Goran Milošević bavi ali da bismo zagolicali vašu maštu dovoljno je reći da već 4 godine ima zasađenu aroniju, od prošle godine i esperzetu, proizvodi humus, a na njegovom gazdinstvu velikom 2 hektara nalazi se desetak vrsta životnja među kojima su i neke krajnje neobične. Ipak, prioritet su ovce jer bi one trebalo Goranu da donesu najviše novca. Do prošle godine imao je 44 grla, a kako nisu bile umatičene rasprodao je stado i krenuo od nule. Danas je na njegovom gazdinstvu 16 komada virtemberg rase koje pari sa saflokom…

Uzgoj jabuka i virtemberg ovaca u selu Lešnica

Nije retkost da se pojedinac, posle godina rada u inostranstvu, vrati rodnoj grudi sa kapitalom spremnim za ulaganje. Takođe nije retkost ni da taj stečeni kapital investira u poljoprivredu pokrećući proizvodnju za koju veruje da mu može doneti dobit. Sve što je potrebno su ideje i snaga volje. Jedan primer takavog razmišljanja je i porodica Filipović iz sela Lešnice kod Loznice…

Svaštarska proizvodnja u Leskovcu Kolubarskom

Da povratak iz grada na selo ne znači uvek i dobar izbor uverio nas je Radovan Marković koji se pre 10 godina sa suprugom iz Beograda vratio u Leskovac kolubarski. Oboje su ostali bez posla pa se poljoprivreda u zavičaju nametnula kao najbolji izbor.

Poljoprivredna proizvodnja gazdinstva Dikić iz Neština

U plejadi mladih a uspešnih poljoprivrednika, u malom sremskom selu Neštin, posebno mesto zauzima Živko Dikić. Ovaj 35-ogodišnjak ratari, drži ovce, krave, otkupljuje mleko, bavi se voćarstvom i vinogradarstvom, tovi svinje i junad. Svaštar u pravom smislu te reči…

Gašenje stočarstva u korist vinogradarstva

Sremski Karlovci od davnina su prepoznatljivi po kvalitetnim vinima i uspešnim vinarima. Dobri poznavaoci prilika u tom kraju znaju da je među najuspešnijima i Predrag Bajilo…Prilog iz 349. izdanja emisije U našem ataru

Uzgoj svinja i ovaca u selu Adorjan

Porodica Boršoš iz Adorjana već 17 godina bavi se otkupom stoke i žitarica. Dobro su poznati na tim tržištima i dobro upoznati sa trenutnim stanjem. A stanje je takvo da konačno ide na ruku i svinjarima. Otkupna cena koja je početkom jula bila 200 dinara, i 210 za svinje sa mini farmi, više je nego dobra, kaže Čaba Boršoš koji trenutno ima preko 500 komada svojih tovljenika.

Svaštarska poljoprivredna proizvodnja u Azanji

Kao i većina poljoprivrednika u Srbiji i Borivoje Pantić iz Azanje primoran je da svaštari u poljoprivrednoj proizvodnji: ‘Jedino na takav način se može doći do nekog profita’ – dodaje ovaj 43-ogodišnjak. On ratari na 15 hektara, ima tri muzne krave, drži svinje i ovce, a jedan je od retkih stočara koji ne odustaje od tova junadi…

Uzgoj priplodnih ovaca u selu Vilovo

Ovčarsko gazdinstvo u Vilovu, čiji je vlasnik dvadesetpetogodišnji Albert Major, vrvi od života. Krasi ga velika trešnja, a okolo slobodno trčkara šest pasa od kojih su dva šar­planinca. Društvo im pravi koza Ruža, koja se kao i psi jednako umiljava. Iz obora sa leve i desne strane dvorišta čuje se meket brojnih ovaca i jagnjadi. Mladi Albert se isključivo bavi uzgojem muškog i ženskog priplodnog podmlatka…

Uzgoj ovaca rase cigaja u Selenči

Na obalama kanala u blizini Tovariševa mirno pase stado ovaca rase cigaja i bergamo, u potpunosti ignorišoći vrućine i žegu koja je snašla našu zemlju sredinom jula. Imaju sve što im treba: tu je obilje hrane na pašnjaku ali i dovoljno vode na raspolaganju ukoliko je potrebno utoliti žeđ. Uz pomoć dva pulina i svog sada već polomljenog pastirskog štapa, o dobrobiti ovih grla stara se Pavle Rago iz Selenče, iskusni ovčar i ujak našeg domaćina Jana Fedora iz istog mesta. Njih dvojica zajedno imaju oko 300 grla od čega je 200 mešanaca, 40 umatičenih bergamo ovaca, dok ostatak čini autohtona cigaja poznata po izuzetnoj izdržljivosti, ali ne i mlečnosti…

Opštinska izložba ovaca u Svrljigu

Uprkos brojnim problemima u ovčarstvu u našoj zemlji padu broja ovaca u poslednjih šest decenija za gotovo tri puta, ova grana stočarstva beleži blagi rast. Na ekološki zdravim padinama Stare i Svrljiških planina broj ovaca varira, ali ih ima uvek dovoljno kao potencijal za dalji razvoj…

Uzgoj sjeničkih ovaca u selu Gunjaci

Uz voćarsku i ratarsku proizvodnju koja se prostire na 25 hektara, Marko Perić iz sela Gunjaci u opštini Osečina se skoro dvadeset godina ozbiljno bavi i ovčarstvom, za koje kaže da je porodična tradicija. I dok su tri generacije pre njega ovce držale kako bi zadovoljile potrebe domaćinstva za mlekom, mesom i vunom, on je prvi shvatio potencijal koji ova grana stočarstva zaista ima…

Farma Bergamo ovaca u Vrbasu

Tokom naših putovanja širom države, obišli smo veliki broj ovčarskih farmi i porazgovarali sa mnogim ovčarima. Svaki od njih nam je bez mnogo premišljanja rekao da se za uzgoj Cigaje, Virtemberga, Il de Fransa ili Šarolea odlučio prvo iz ljubavi, a tek nakon toga iz koristi. Sa tom konstatacijom se slaže i Željko Zukić iz Vrbasa, koji se pre jedne decenije sa svinjarstva preorjentisao na ovčarstvo i – kako kaže – nije se pokajao…

Obeležavanje i umatičenje ovaca u Svrljigu

Šansa svrljiškog kraja je bila i biće stočarstvo. povratak stada ovaca i krava na brojne pašnjake je cilj lokalnih vlasti, sa značajnim izdvajanjem novca iz opštinske kase…

Uzgoj ovaca u Vrbasu

Tokom poslednjih pet godina sve je više ovčara, posebno na teritoriji Vojvodine, koji planiraju proizvodnju sa veliim brojem grla. I dok se hrabriji odlučuju za proizvodnju organskog mleka i pokretanje sopstvene mlekare, drugi proizvođači igraju na sigurniju kartu i ulažu u proizvodnju jagnjadi. Jedan od tih proizvođača je u Peter Vikor iz Vrbasa, koji u svojim objektima ima više od 800 grla Il de Fransa…

Uzgoj ovaca rase virtemberg u selu Veselinovac

Porodica Pivić iz sela Veselinovac koje se nalazi na samom obodu opštine Valjevo, u svojoj proizvodnji ima preko 200 ovaca, gde je glavni proizvod priplodni materijal. Put ka uspehu i proizvodnju za primer počeo je – prema rečima naše domaćice Milijana Pivić – sada već davne 2002. godine…

Uzgoj ovaca u selu Mali Drenovac

Mali Drenovac podno Malog Jastrebca, malo selo sa 60 domaćinstava, ali uverili smo se selo velikih stočara…

Udruženje odgajivača ovaca iz Dolova

Udruženje odgajivača ovaca “Banat” iz Pančeva osnovano je krajem 2003. godine sa ciljem organizacije i unapređenja odgoja ovaca i razvijanja odgajivačkog i takmičarskog duha. Udruženje broji oko 50 članova koji ukupno imaju između 4.500 i 5.000 ovaca različitih rasa, među kojima je najzastupljenija autohtona rasa Cigaja. Ova organizacija usko sarađuje sa Institutom “Tamiš” iz Pančeva, a sve radi ostvarivanja interesa svojih članova…

Uzgoj ovaca Paje Eremića iz sela Kumane

Porodica dvadesetpetogodišnjeg Paje Eremića, ovčara i govedara iz Kumana, pre 15 godina imala je 250 ovaca. Međutim zbog pada cene ne samo jaganjaca, već i ovčijeg mleka i vune, bili su primorani da taj broj svedu na 34 komada koje danas Paja drži samo radi sebe. Gaji mešavinu cigaje i vinterberga kao i cigaju u čistoj rasi za koju se odlučio zbog slobodnog držanja na paši tokom leta. Prema Pajinim rečima belim ovcama treba dohrana dok je cigaji dovoljna trava koju sama nađe…

Uzgoj ovaca rase Virtemberg u selu Dolovo

Radislav Pavlov, meštanima Dolova poznatiji kao Tića, završio je učiteljsku školu, studirao je matematiku i dugo godina radio kao prosvetni radnik. Po odlasku u penziju, odlučio je da imanje i pašnjake koje je nasledio od dede i oca iskoristi na najbolji mogući način pa je tako 2007. godine kupio tri ovce i počeo da se bavi ovčarstvom. Tokom ovih sedam godina, ostavljajući ženska a prodajući muška grla, stigao je do četrdeset ovaca rase Virtemberg…

Uzgoj ovaca dolovačkog bećara

Proizvodnja Dragana Trailova iz Dolova nije kao druge koje smo posetili tokom naših putovanja: njegovo dvorište je dom pasa i mačaka, krava i svinja, ovaca i živine – životinja koje žive u savršenom skladu i miru jedne sa drugima. I zaista, ovakva raznolikost je i glavna karakteristika ovog domaćinstva: od svega po malo za svaki slučaj…

Uzgoj banatske cigaje u selu Dolovo

Južni banat je poznat po ovčarstvu i domaćinima koji su uz pomoć svojih stada osvojili nagrade kako u zemlji tako i u inostranstvu. Bilo da su u ptanju rase Virtemberg, Il de Frans ili naša cigaja, proizvođači iz okoline Pančeva zavređuju pažnju svojom posvećenošću i istrajnošću. Jedan od njih je i Dragoslav Romčev, rođeni Dolovčanin koji je uz svoj stalan posao nastavio tradiciju svojih roditelja i posvetio se uzgoju autohtone rase ovaca…

Bolest plavog jezika u Pirotskom kraju

Bolest plavog jezika zatvorila je mnoge stočne pijace i odložila je mnoge stočarske manifestacije i izložbe. Gore od toga, nažalost, desetkovala je brojna stada, pre svega ovaca, u južnoj i istočnoj Srbiji…

Stočarska proizvodnja u selu Šurice

U prošloj emisiji bilo je reči o ratarskoj proizvodnji Zorana Popvića iz sela Šurice, koji nam je otkrio sa kojim problemima se susreću ratari iz okoline Loznice. Počevši od loših vremenskih uslova, preko izlivanja obližnjih reka, pa sve do poplava, Zoranova proizvodnja ratarskih kultura pretrpela je štete koje su se direktno odrazile i na njegovu drugu delatnost: proizvodnju mleka i mesa. Zbog tih nepogoda Popovići ove godine kasne sa pravljenjem silaže što može da bude veliki udar na budžet…

Bolest plavog jezika na jugu Srbije

Više od mesec ipo dana ozbiljna tema među stročarima juga Srbije je bolest plavog jezika. Krenulo je od Medveđe, a potom bolest se desila u još osam opština ovog dela naše republike…

Farma ovaca rase safolk porodice Hancko

Za mladog stočara iz Kule, Hancko Đerđa, javnost u Srbiji prvi put je čula 2008. godine kada mu je iz ovčarnika ukradena 71 ovca. Bio je to veliki udarac u poslovanju, priseća se Đerđ i dodaje da je to daleko iza njega. Da je mladi ovčar uspešno prevazišao taj neprijatan događaj vidi se na pašnjaku. Bolji poznavaoci stanja u ovčarstvu kažu da je Đerđ odgajivač za primer i među jačim proizvođačima u ovom delu Vojvodine. Pokazalo se da je nabavka ovna rase safolk bio pun pogodak.

Aktivnosti udruženja ovčara i kozara Bikara

Prema zvaničnim podacima broj ovaca u Vojvodini dupliran je u odnosu na 2003. godinu. Ne radi se o velikoj profitabilnosti već su osiromašeni građani bili prinuđeni da drže do 5, 10 pa i 20 grla kako bi bukvalno preživeli, kaže Vladimir Kankaraš iz vrbaškog udruženja „Bikara“. Nažalost, i pored te činjenice čini se da su ostali stari problemi pa se o ovčarstvu i dalje više priča nego što se zaista radi, dodaje Vladimir.

Uzgoj ovaca i tov junadi porodice Vikor

Sa 300 ovaca i 100 tovnih bikova, porodica Vikor iz Vrbasa svrstava se u veće stočare ovog dela Bačke. Ne odustaju od tradicije pa makar to ponekad vodilo i do negativnog finansijskog bilansa. Zbog toga su mnogi odustali od tova bikova, ali se u poslednje vreme sve više poljoprivrednici u Srbiji okreću upravo tome. Tako je i kod našeg mladog domaćina u Vrbasu koji to više radi zbog podele rizika nego što veruje u priče o boljim danima koji dolaze za one proizvođače koji se bave tovom junadi…

Embrio transfer kod ovaca na farmi Milovanović

Na farmi priplodnih ovaca „Zlatno runo“ u Matijevcu naša ekipa prisustvovala je laporoskopskom osemenjavanju ovaca rase Il d frans sa semenom proizvedenim na njihovoj farmi, ali i semenom iz uvoza. Želja Aleksandra i Branka Milovanovića jeste da poboljšaju kvalitet genetskog sastava u njihovom ovčarniku. To će postići intezivnim veštačkim osemenjavanjem embrio transferom od najboljih grla za šta su se ove zime obučavali u Australiji. Nadaju se da će brzo doći do željenih rezultata ili se barem približiti nekom proseku koliki je, primera radi, u Francuskoj…

Uzgoj ovaca u Suseku

Gazdinstvo Mihajlovića iz sremskog sela Susek jedno je od mnogobrojnih u Srbiji koje je prestalo da se bavi govedarstvom. Uradili su to pre 5 godina, a kako imaju 70 jutara svoje zemlje i pašnjak iza kuće, okrenuli su se onome što donosi profit na jednostavniji, relativno sigurniji, ali svakako lakši način…

Farma i uzgoj ovaca u selu Brđani

Vojko Topalović, iz sela Brđani kod Gornjeg Milanovca, poput drugih žrtava tranzicije, ostao je bez posla sa 50 godina i bio prinuđen da započne nešto novo. Izbor je pao na ovčarstvo, što zbog tradicije, što zbog idealnog ambijenta. Od samog početka Vojko je znao šta želi. Ukrštanjem postići što bolji randman mesa pa je kupovina ovnova bila neizbežna investicija…

Perspektive ovčarstva u Vojvodini

U poslednjih 60 godina broj ovaca u Srbiji je drastično smanjen, prema nekim podacima, za čak 70%. Međutim, prema rezultatima poslednjeg popisa poljoprivrede, u Srbiji ima 1,7 miliona grla ovaca što predstavlja blagi rast u poslednje dve godine, pa ipak taj broj nije zavidan u odnosu na potencijal koji naša zemlja ima kada je ovčarstvo u pitanju…

Farma ovaca braće Milovanović u Matijevcu

Sa četiri uvezena ovna rase safolk, sedam il de fransa i jednog belteksa, braća Milovanović iz Matijevca najavljuju ozbiljne promene u zadremalom srpskom ovčarstvu. Krajem meseca putuju u Australiju gde će proći kompletnu obuku za embrio transfer ovaca. Ovom tehnologijom lakše će se stvarati nove rase i neće morati da se uvozi živa stoka…

Ovčarska proizvodnja na jugu Srbije

Ovčarstvo je značajna poljoprivredna grana za Srbiju, ili bi trebalo da bude, bar po uslovima koje ima na prelepim padinama punim neiskorišćene trave. Pored toga, neophodan je i osnovni faktor – Čovek. Njega je tamo gde bi trebalo razvijati ovčarstvo sve manje…

Uzgoj ovaca i ratarska proizvodnja u Ostojićevu

Dragutin Popov iz Ostojićeva, sela u opštini Čoka, zajedno sa dva sina obrađuje 250 hektara zemlje, bavi se stočarstvom, ali i povrtarstvom. U stvari, kaže naš domaćin, rade sve u poljoprivredi osim voćarstva i dobri poznavaoci prilika u ovom banatskom selu svrstavaju ga među veće proizvođače tog kraja…

Uzgoj ovaca rase Ile de France u Despotovcu

Dobricu Jevremovića iz Despotovca u Rasinskom okrugu, ali i mnogo šire, znaju kao vrsnog pčelara. Malo je onih koji znaju da se Dobrica uspešno bavi i uzgojem ovaca, ali i nekih pernatih životinja. Tačnije, sve ono što je potrebno za meni sopstvenog restorana Dobrica proizvede lično. U želji da zadovolji osnovno pravilo u ugostiteljstvu: Da mušterija uvek mora biti zadovoljna, naš domaćin je rešio pre 5 godina da započne sopstvenu proizvodnju uzgoja mesnatih jagnjadi. Baš zbog bila je dilema koju rasu odabrati…

Farma ovaca rase virtenberg u Neštinu

U Neštinu, selu na Fruškoj Gori, na samoj granici sa Hrvatskom imali smo priliku da upoznamo nekoliko mladih i uspešnih poljoprivrednika. Vredni i mladi momci koji nisu ni pokušali da iskoriste šansu u gradu već su izabrali paorski hleb sa sedam kora. Jedan od takvih momaka je i Dragoljub Radomirović…

Uzgoj ovaca na Svrljiškim planinama

Svrljiške planine, jedna od lepotica istočne Srbije. Krase je šume i proplanci, izvori hladne vode. Šta je ovde čovek uradio? Doveo stoku, sagradio malo da se skloni od povremenih nepogoda, prokrčio put i malo zadržao vodu za pojila za stoku…

Uzgoj ovaca rase Bergamo u Neštinu

Da u Srbiji ipak postoje mladi ljudi koji veruju u bolje dane za poljoprivredu uverili smo se prilikom posete gazdinstvu Nikole Dragosavljevića iz Neština. Ovaj dvadesetpetogodišnjak napustio je studije već na prvoj godini poljoprivrednog fakulteta, i ne žali zbog te odluke, jer priznaje da je ionako sve veštine i znanja u poljoprivredi naučio od dede, a kasnije i iz ličnog iskustva. Na gazdinstvu su se oduvek držale ovce, do 20-ak komada i to pretežno mešanci, a kada je deda umro pre 5 godina Nikola je rešio da poveća stado. I to u čistoj rasi. Na dobrom je putu da ideju i sprovede u delo jer od 70 komada, koliko trenutno ima, 40 je u čistoj rasi. Bez mnogo analiza i saveta stručnjaka izabrao je rasu BERGAMO…

Uzgoj ovaca i krava u selu Semedraž

Selo Semedraž nalazi se u moravičkom okrugu nedaleko od Gornjeg Milanovca. Prostire se na obroncima planine Rudnik na 450 metara nadmorske visine, pa ne čudi što se meštani isključivo bave stočarstvom i voćarstvom. Selo ima oko 250 stanovnika i taj broj se ne menja godinama što znači da mladi ostaju. Porodica Marković ima predstavnike tri generacije i svi doprinose u radu, najveći teret ipak nosi 48-ogodišnji Miroslav…

Uzgoj ovaca u selu Mačkat na Zlatiboru

Zlatiborski kraj duže od 20 godina ima nedovoljnu stočarsku proizvodnju s obzirom na prirodne uslove i dugu tradiciju. Samo ovaca je danas 15 puta manje nego pre 20 godina, kaže Marko Marić, tridesetšestogodišnji poljoprivrednik iz Mačkata. On je jedan od retkih koji vidi perspektivu u ovčarstvu zlatiborskog kraja. Pre 4 godine zapatio je stado i danas ima 75 grla. Od tog broja ostalo je 15 mešanki, a 60 je u čistoj rasi. I to Il d fransa, iz mnogo razloga, kaže Marko.

Awassi, mlečne ovce

Za godinu dana, od kada je naša ekipa prvi put posetila farmu awassi ovaca gazdinstva Stanisavljević iz Despotovca, promenilo se dosta toga. Barem što se tiče broja grla koje se sa 18 popelo na 40, a novina je i da su počeli da prave feta sir koji prodaju po 5 evra i za kojim tržište prosto vapi. Da ga imaju i mnogo više ne bi uspeli da podmire potraživanja, kaže Marko što dokazuje da je izbor mlečne ovce bio pravi potez. I to ne makar kakve rase, već awassi, dodaje mladi stočar koji je i dalje impresioniran njenim karakteristikama…

Farma ovaca Vojka Topalovića u selu Brđani

Sudbina Vojka Topalovića iz Brđana kod Gornjeg Milanovca liči na hiljade drugih koji su u poslednjoj deceniji ostali bez posla. Kao metalostrugar radio je u Hidrogradnji sve do 2008. godine kada je dobio otkaz. I to u u 48-oj godini života. Nije bilo velikog izbora pri odabiru budućeg zanimanja pa je samo nastavio porodičnu tradiciju prekinutu 2000. godine. Nekada su Topalovići držali domaću ovcu. Nije bila rentabilna, što je i bio glavni razlog pauze, jer takve ovce za 5 meseci nisu mogle da dostignu težinu od 35 kilograma. Ovaj put morao je napraviti pravi izbor…

Uzgoj Ile de France ovaca u Bačkom Novom Selu

Na „Ovčarskim danima“ koje se tradicionalno održavaju u Obrovcu, srpskom sedištu Il d fransa, među izlagačima sreli smo i Vlajka Jovešića iz Bačkog Novog Sela. On ovu francusku rasu ovaca drži duže od jedne decenije ali kako nije mogao da ih umatiči prodao je stado i prošle godine kupio novo sa pedigreom. Sebe smatra jednim od retkih ovčara koji ima potpunu dokumentaciju o poreklu za 15 odraslih grla i 6 jagnjadi. I pored toga Vlajko je razočaran jer ne može da ostvari subvencije koje daje država…

Uzgoj virtemberg rase ovaca u Brdjanima

Za Žiku Paunovića zvanog Dikan iz Brđana kod Gornjeg Milanovca čuo je svaki ozbiljniji ovčar u Srbiji. Za njega dobri poznavaoci stanja u ovčarstvu kažu da bez konkurencije ima najbolje virtemberg ovce u državi…

Farma ovaca Ile de France, porodice Slepčev u Begeču

Na gazdinstvu porodice Slepčev iz Begeča postoji duga tradicija u ovčarstvu kao i kod većine drugih stočara gajila se cigaja sve do šezdesetih godina prošlog veka. Posle toga je usledila pauza sve do 1999. godine kada su Slepčevi rešili da se ponovo posvete ovoj grani stočarstva…

Farma ovaca Ile de France porodice Tankosić

Koliko je ovčarstvo degradirano u Srbiji možda najbolje oslikava Susek, fruškogorsko selo na Dunavu. Nekada je bilo 22 stada sa prosečno 100 grla, a danas ima samo 3 stada u selu, kaže Nikola Tankosić jedan od retkih koji je sačuvao porodičnu tradiciju. Sa iskusnim stočarom nismo trošili vreme pričajući o uzrocima takvog stanja. Više nas je zanimalo kakvi su utisci nakon što je zapatio IL DE FRANS…

Uzgoj Ile de France ovaca u Bačkoj Palanci

Mladi Igor Gradić iz Bačke Palanke je posle više od jedne decenije života u Novom Sadu pre četiri godine rešio da se vrati u rodnu Bačku Palanku i okuša se u ovčarstvu. Kako kaže privukla ga je salašarska idila i život u prirodi, a uprkos teškom poslu sa kojim se svakodnevno suoačava, ni malo se ne kaje zbog te odluke…

Farma ovaca Kornela Popova u selu Padej

I pored duge tradicije ovčarske proizvodnje u severno-banatskom okrugu, kao i idealnih uslova za bavljenje tom granom stočarstva, broj ovaca drastično je smanjen u poslednjih desetak godina. Nekada je samo u Padeju, selu u opštini Čoka, bilo više od 6 000 grla dok je trenutno taj broj oko 3 000…

Uzgoj ovaca gazdinstva Svirčev iz Crepaje

Nekada je južni banat nadaleko bio poznat po dobrim ovčarima. Tako je bilo i u Crepaji, najvećem selu opštine Kovačica, ali stvari su danas potpuno drugačije…

Manifestacija Ovčarski dani u Obrovcu

U Obrovcu je poslednje aprilske subote održana peta po redu manifestacija ‘Ovčarski dani’. Organizatori izložbe, Udruženje odgajivača ovaca rase Ile de France u Obrovcu, nisu mogli da računaju na sve najavljene izlagače iz drugih delova Srbije jer su to prepodne njihove kolege blokirale veliki broj puteva nezadovoljni predloženom politikom subvencionisanja…

Uzgoj ovaca u selu Jovanovac

Za razliku od većine seoskih sredina u Srbiji, selo Jovanovac u Šumadiji mladi ne napuštaju tako lako i sa 1.500 stanovnika spadaju u veća mesta ovog kraja. Kragujevac se nalazi na svega 3 kilometra što je možda i jedan od glavnih razloga ostanka, a drugi je duga tradicija u poljoprivredi. Tako je i na na gazdinstvu Ilića gde poljoprivreda donosi najveći izvor prihoda. Ivan ima 45 godina i kaže da se pored posla u špediciji uvek bavio poljoprivrednom proizvodnjom. Njegova glavna preokupacija je ovčarstvo, a iskustva koja nosi u poslednjih 7 godina, koliko se bavi ovom granom, su pozitivna…

Uzgoj ovaca u selu Jasenovik na Svrljiškim planinama

Posetili smo domaćinstvo Lučkovića u selu Jasenovik na Svrljiskim planinama, tu je najviše živih duša. Domaćin Vlastimir, njegova supruga Biserka i njihovih 60 ovaca…

Farma ovaca rase cigaja u Suseku

Koliko su poražavajući rezultati u vojvođanskom ovčarstvu najbolje potvrđuje podatak da broj ovaca trenutno ne prelazi 250.000 komada, od čega je svega 5 odsto umatičenih. Ako se zna da je pre dvadesetak godina broj grla bio preko 600.000 onda je jasno da su ovčari najveći gubitnici u tranziciji poljoprivrede. Kriza u ovčarstvu nastala je početkom devedesetih godina kada je zbog ratova stala trgovina sa Bosnom i Hrvatskom, priseća se deda Radivoj Paroški, sedamdesettrogodišnji poljoprivrednik iz Suseka. Zlatne godine za vojvođanske ovčare bile su krajem osamdesetih, kaže deda Rada. Ovce u kamion, a pare na ruke i to po dobroj ceni, dok danas o svemu odlučuju nakupci…

Farma krava i ovaca u selu Tabanović

Da dobra genetika i kvalitetna ishrana krava garantuju i visoku mlečnost pokazuje primer Slobodana Novakovića iz Tabanovića, sela u mioničkoj Opštini. Prosek od 6.000 litara rezultat je priče koja je počela pre 15-ak godina kada je Slobodan uvezao 5 grla simentalske rase iz Nemačke. Od tada se radi ozbiljna selekcija kako bi simentalac postao još bolji nego što jeste, kaže naš domaćin i naglašava da je genetika i pored svega prvi uslov za uspešno vođenje farme…

Uzgoj ovaca, Banatska cigaja u Barandi

Gazdinstvo porodice Josimov iz Barande jedno je od retkih koje se još uvek bavi ovčarstvom. Oduvek su Bočarci, kako zovu Josimove, držali ovce pa je tako i danas. Tridesetogodišnji Nenad kaže da se tu prvenstveno radi o ljubavi, jer da je profitabilnost prioritet odavno bi prekinuo stogodišnju tradiciju…

Uzgoj ovaca u selu Bancarevo

Selo Bancarevo na obroncima Suve planine je tipično planinsko selo. Iz njega više niko ne odlazi, otišli su svi koji su mogli. Ostali su stari u šezdesetak kuća, a ima i nešto povratnika iz grada, da se dedovina ne zatre…

Farma ovaca Ile de France porodice Čuletić

Nakon pet godina rada i truda, Milorad Čuletić iz Obrovca postao je apsolutni šampion ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu za rasu il de frans. Za ovu rasu se odlučio, jer je, kako kaže, mali potrošač, a ima visoku mesnatost. Porodica Čuletić je počela sa 15-ak ovaca, bez sopstvenog krova nad gavom i bez ijednog pedlja zemlje. Danas imaju 150 ovaca sa svim pratećim kategorijama i predstavljaju pravi primer kako se uz rad i upornost može mnogo postići. S obzirom na to da ne obrađuju zemlju, Čuletići svu hranu kupuju, ali računica ipak postoji. Milorad svakodnevno vodi evidenciju svoga poslovanja i kaže da rashodi za hranu čine jednu trećinu ukupnih prihoda…

Farma ovaca, Vlaška vitoroga pramenka i virtemberg rasa, STAR 24

Na salašu Save Mirosavljeva u Banatskoj Subotici, u opštini Bela Crkva, nalazi se najveće stado vlaške vitoroge pramenke, ovce koja se u narodu popularno zove „žuja“. Trenutno je u stadu 180 komada čiste rase i jedno je od tri mesta u Srbiji gde se uzgaja ova ovca…

Farma Awassi ovaca

Rasni sastav ovaca u Srbiji nije na zavidnom nivou, pa je kvalitetan priplodni materijal ono što je potrebno našim stočarima kako bi unapredili svoju proizvodnju. Od rasnog sastava u našoj zemlji najzastupljenije su tovne rase, dok su mlečne zapostavljene. Porodica Stanisavljević iz Despotovca u tome je videla priliku za podizanje farme sa awasi ovcama čija je glavna odlika visoka mlečnost…

Farma ovaca Ile de France, porodice Tordai

Svi koji se iole razumeju u ovčarstvo sigurno poznaju Pavela Tordaia iz Kisača ili su bar čuli za njega. Naime, on se već deset godina bavi uzgojem rase Ile de France i to radi veoma uspešno. On se trudi da prati svetske trendove, pogotovu francuske koja je matična zemlja ove rase i koja je poslednjih godina zahteva malo drugačije osobine Ile de France-a…

Farma virtemberg ovaca u selu Veselinovac

Kolubarski okrug veoma je pogodan za uzgoj ovaca. Velike livade i pašnjaci predstavljaju idealne uslove za razvoj ovčarstva, pa je sve veći broj ljudi koji se odlučuju za tu granu poljoprivrede. Tome možda doprinosi loša situacija kada je u pitanju proizvodnja mleka, ali i trenutna cena jagnjadi koja se kreće oko 270 dinara. Interes u ovčarstvu pronašla je i porodica Pivić iz Veselinovca kod Valjeva…

Farma ovca Ile de France u Obrovcu

Ovčarstvo u Vojvodini nije dovoljno zastupljeno obzirom na potencijal koji poseduje. Nekada je u pokrajini bilo i do 600 000 grla ovaca dok danas ima svega 250 000. Ne tako davno iz ovih krajeva se izvozilo ovčije meso, međutim ta praksa više ne postoji. Malobrojni su oni koji se odlučuju na uzgoj ovaca, a glavni problem je nedostatak kvalitetnog genetskog materijala. Milan Stanković iz Obrovca ipak veruje da ovčarstvo može biti rentabilno…

Farma ovaca u Austriji

Na ProAgro Lider putovanju, poljoprivrednici iz Srbije imali su priliku da obiđu jednu savremenu farmu ovaca u Austriji. Reč je o farmi koja ima dvospratni ovčarnik, a njen vlasnik Andreas Lankešter kaže da je takvom gradnjom ne samo uštedeo na prostoru već je i očuvao krajolik. U tom objektu Andreas ima oko 1 000 ovaca…

Aktivnosti udruženja odgajivača ovaca i koza Bikara

Nedavno smo govorili o ovčarstvu u Srbiji kada je zaključak bio da postoji veliki broj problema vezanih za ovu proizvodnju. Jedan od problema je i plasman naših jaganjaca na inostrano tržište, neizvesnost u prodaji tovnog podmlatka i matičnih grla. Ne postoje podaci o tome koliko u Srbiji ima ovaca, kakav je rasni sastav i zna se da nije izvršena stručna analiza i preporuka gde i šta da se gaji…

Farma virtenberg ovaca u Tomaševcu

Tomaševac, selo u srednjem Banatu, poznato je po dobrim stočarima i uspešnim ratarima. Najveći broj poljoprivrednika u tom selu bavi se kombinovanom proizvodnjom jer imaju zemlju solidne klase i puno pašnjaka. Govedarstvo dominira, ali nije uvek bilo tako. Sa 1200 stanovnika, Tomaševac je nekada imao 12 000 ovaca. Danas se samo dva domaćinstva bave tom granom stočarstva…

Uzgoj Čokanske cigaje u selu Sanad

Banatskih evedri, odnosno ograđenih prostora za stoku van sela poput ove u Sanadu danas je sve manje. U tom selu nekada se svaka kuća bavila stočarstvom iz razloga što zemlja prilično lošeg kvaliteta nije donosila velike prinose, a industrija mesa u Čoki dobro je radila. Gašenjem fabrike stočni fond je prilično opao…

Uzgoj virtenberg rase ovaca u Srednjem Banatu

U opštini Žitište, meštani se uglavnom bave ratarstvom i stočarstvom, pa tako i naš domaćin Živan Markov. Kad je ostao bez posla opredelio se za stočarstvo jer ima malo lanaca zemlje. On uzgaja ovce rase virtenberg, a pomalo se bavi i tovom prasadi…

Farma ovaca u selu Nadumce, Tutin

Posetili smo Mersudina Omerovića iz sela Nadumce kod Tutina i videli kako žive on i njegova porodica od uzgoja ovaca…Prilog iz 341. izdanja emisije U našem ataru

Farma ovaca Ile de France porodice Tordai

Pavel Tordai, poljoprivredni proizođač iz Kisača, objašnjava zašto se opredelio za uzgoj ovaca rase Ile de France… Prilog iz 339. izdanja emisije U našem ataru.

Dodeljene nagrade na Bačijadi u Stamnici

Prilog iz 338. izdanja emisije U našem ataru. Sagovornici: Dragica Lazarević, pobednica u muži ovaca i Bora Milošević, dobitnik nagrade za najbolju ovcu.

Farma ovaca Ile de France u Vrbasu

Prilog iz 335. izdanja emisije U našem ataru u kojem smo razgovarali sa Peterom Vikorom iz Vrbasa koji se bavi proizvodnjom i prodajom ovaca i jaganjaca rase Ile de France. Za dodatne informacije pozovite 062/218-337, Peter Vikor.

Farma ovaca Dragana Jelića

Prilog iz 330. izdanja emisije U našem ataru

Održan sabor bačijara u Stamnici

Prilog iz 329. izdanja emisije U našem ataru

Centar za osemenjavanje ovaca u Matijevcu

Prilog iz 325. izdanja emisije U našem ataru

Proizvodnja mleka i gajenja ovaca u Dobriću

Prilog iz 322. izdanja emisije U našem ataru

Na mlađima farma ostaje

Prilog iz 321. izdanja emisije U našem ataru

Ovčarstvo u Braničevu

Prilog iz 320. izdanja emisije U našem ataru

Podrinjske ovce

Prilog iz 316. izdanja emisije U našem ataru

Uzgoj ovaca u Kolubarskom regionu

Prilog iz 311. izdanja emisije U našem ataru

Profit u ovčarstvu

Prilog iz 304. izdanja emisije U našem ataru

Ovčarstvo i kozarstvo

Prilog iz 297. izdanja emisije U našem ataru

Farma ovaca Milovanović

Prilog iz 290. izdanja emisije U našem ataru

Uzgoj vinterberg rase ovaca

Prilog iz 288. izdanja emisije U našem ataru

Uzgoj virtemberg ovaca

Prilog iz 285. izdanja emisije U našem ataru

Uzgoj Banatske cigaje

Prilog iz 284. izdanja emisije U našem ataru

Uzgoj koza i ovaca u Velikoj Ivanči

Milan Zlokolica živeo je ceo život u Beogradu i nikada se nije bavio poljoprivredom. Medjutim, 2010. godine odlučio je da život u gradu zameni seoskim i tada se opredelio za čuvanje životinja. Da bi doneo pravu odluku, po dolasku u selo Velika Ivanča, tačnije Gornja reka, kupio je od svake životinje jedan ili dva komada, pa je tako imao guske, patke, kokoške, magarce, ovce, koze. Njegov izbor ubrzo je pao na alpske koze i ovce vitemberške rase…

Uzgoj ovaca u opštini Merošina

Stočarstvo u opštini Merošina dobija novu šansu zahvaljujući ažurnosti lokalne vlasti kroz Fond za razvoj poljoprivrede, formiranjem stočarskih udruženja, ali i uz pomoć države…

Poljoprivredna proizvodnja na salašu

Nedaleko od Vrbasa naša ekipa posetila je salaš Mila Tepavčevića kojeg je on nasledio posle smrti stričeva pre 8 godina. Od tada se bavi poljoprivredom, seje pšenicu, zob, detelinu, kukuruz, proizvodi povrće, voće i vino, a kako je ograđen dobar deo imanja bavi se i stočarstvom. Mnogi bi mu pozavideli jer se imanje u komadu prostire na 30-ak jutara, a što se tiče kvaliteta zemljišta za ovaj teren kažu da je jedan od najboljih u Srbiji…

Mersudin Omerović, Nadumce

Povoljna finansijska pomoć malim gazdinstvima, Opportunity bank

Dragica Ribić iz mesta Zasavica kod Sremske Mitrovice bavi se svinjarstvom i ovčarstvom, a pomaže i svom mužu i sinovima prilikom ratarskih radova. Na godišnjem nivou preda oko 200 tovljenika što zahteva svakodnevnu i celodnevnu posvećenost poslu. Iako su ulaganja velika, a cena svinja je u stalnom padu, ona je uz podršku svoje porodice ipak uspela da proširi svoju proizvodnju…

Medijski partneri