Naučni skup o razvoju mehanizacije u Novom Sadu

Kako bi se zastarela mehanizacija u srpskoj poljoprivredi zamenila novom i to dalo ekonomske efekte, godišnje je potrebno uvoditi približno 5.000 dvoosovinskih traktora, isto toliko jednoosovinskih traktora i motooruđa, te oko 250 mini traktora – jedan je od zaključaka sa 24. Naučnog skupa pod nazivom „Pravci razvoja traktora i primene obnovljivih izvora energije“ koji je 8. i 9. decembra održan na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Na ovom skupu bilo je prisutno preko 100 autora i koautora naučnih radova iz Srbije, Slovačke, Rusije, Turske, Republike Srpske i Crne Gore, kao i drugih učesnika.

Savremena mehanizacija za stočarstvo, AgriConsTec

Jedan od razloga zašto srpska poljoprivreda kaska za evropskom je činjenica da su razvijene zapadne zemlje mnogo dalje otišle u tehnološkom pogledu. Imaju moderniju mehanizaciju koja je tamošnjim proizvođačima mnogo dostupnija. To se automatski reflektuje na cene agrarnih proizvoda, koje većina Evropljana proizvodi jeftinije nego mi. Samim tim, naš seljak na evropskom tržištu nije konkurentan. To treba da se menja, pa su nove mašine i nove tehnologije predstavljene nedavno u Čantaviru, a zainteresovani poljoprivrednici imali su priliku da ih vide pokraj govedarske farme Balaša Mikloša. Domaćin i prezenter bio je Dalibor Radosavljević, vlasnik firme Agrikons Tek.

Jedinstvena mašina za izuzimanje silaže

Prema nekim procenama, u oborima Srbije danas ima više od tri miliona tovljenika. Računica za pripremu hrane za ova grla, iz godine u godinu je sve veća, i pored sve težih poljoprivednih godina za proizvođače. Teži se uštedi na svakom gazdinstvu i farmi, ali istraživanja pokazuju da zapravo, greške prilikom pripremanja silaže za ishranu stoke i te kako dodatno koštaju farmere.

Predstavljanje mehanizacije kompanije Titan Machinery

Među više od stotinu svetskih brendova pogonske, priključne i kombinovano specijalne mehanizacije na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu i ove godine, među najatraktivnijim štandovima bio je i štand američke kompanije Titan Mašineri. Kvadrak, Optum i najveći kombajn, samo su deo poljoprivrednih giganata koji su upotpunili ponudu ove kuće.

Predstavljanje Belarus i Mahindra traktora

84. Međunarodni poljoprivredni sajam okupio je oko 1.500 izlagača iz 60 zemalja. Poljoprivredna mehanizacija i ove godine zauzela je najznačajniji deo izložbenog prostora i to za deset odsto više nego prethodne. Predstavljeno je više od sto svetskih brendova pogonske, priključne i kombinovano specijalne mehanizacije. Kompanija Agropanonka na ovogodišnjem sajmu, zakoračila je u treću deceniju kako takoreći, usrećuje posetioce ovog sajma. Kao i 21 godinu pre, najsrećnijem posetiocu sa kupljenom ulaznicom, poklanja traktor Belarus 82.1.

Predstavljanje John Deere mehanizacije

Nakon što je prvog maja mađarska kompanija KITE d.o.o. postala zvanični distributer Džon Dir mašina u Srbiji, prvo i ekskluzivno predstavljanje usledilo je na 84. Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Na otvorenom i gotovo tradicionalno, najvećem izložbenom prostoru sa raznovrsnom ponudom poljoprivredne mehanizacije i opreme, novi distributer na tržištu Srbije, predstavio je ne samo zavidnu ponudu poljoprivredne mehanizacije, već i strateški plan poslovanja u Srbiji.

Sajamska akcija KomBank kredita

Na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu Komercijalna banka predstavila je specijalnu sajamsku akciju Kombank Agrar kredita i posebne aranžmane koje ima sa institucijama koje se bave finansiranjem poljoprivredne proizvodnje i renomiranim proizvođačima poljoprivredne mehanizacije.

Povoljni poljoprivredni krediti, ProCredit Bank

Tradicionalni 84. Poljoprivredni sajam u Novom Sadu čija je zemlja partner ove godine bila Bosna i Hercegovina, ugostio je 1500 izlagača iz 60 zemalja i hiljade posetilaca. Tradiciju predstavljanja na sajmu dugu čak 16 godina i ove godine nastavila je i Pro kredit banka, sa veoma bogatom ponudom i programom kredita za ovu godinu.

Ratarska proizvodnja i popravka mehanizacije u selu Jasenje

U Aleksinačkoj opštini kao što je to nažalost slučaj i sa ostalim selima po Srbiji, mladi odlaze a poljoprivredna domaćinstva i farme, polako se gase. Jedno od manjih sela Aleksinačkog pomoravlja – Jasenje, sa svega pedesetak kuća, još uvek odoleva ovom negativnom trendu. Na porodičnom gazdinstvu Dragana Pajkića, danas žive tri generacije. Draganovi roditelji, Dragan i njegova supruga i ćerke, koje iako studiraju u Nišu, ne odustaju kaže od svog sela. Posla ima i za mlade momke iz sela, tako da cela proizvodnja i nasleđena tradicija, još uvek odolevaju svim teškoćama koje poljoprivrednike širom Srbije, neretko teraju na odustajanje.

Novi distributer za John Deere mehanizaciju u Srbiji, KITE doo

KITE doo je od 1. maja zvanični distributer Džon Dir mašina u Srbiji. Srpska kompanija će biti organizovana po uzoru na matično preduzeće iz Mađarske, te to podrazumeva da će se osim prodaje mašina ovog renomiranog proizvođača, baviti i prodajom rezervnih delova i servisiranjem.

Povoljni krediti za novu poljoprivrednu mehanizaciju

S obzirom na to da uspeh u poljoprivredi između ostalog, zahteva i promišljene investicije i pažljivo planiranje finansija, podrška banke partnera i ove poljoprivredne sezone, može biti stabilan oslonac. ProCredit banka, kao kreditni lider u ovoj oblasti, već sada je spremna da podrži domaće poljoprivredne proizvođače i da, zahvaljujući odličnoj saradnji sa vodećim proizvođačima poljoprivredne mehanizacije i opreme, svim zainteresovanim poljoprivrednicima omogući da unapređenja na svojim gazdinstvima, realizuju brže, jednostavnije i povoljnije.

Naučno stučni skup, Razvoj traktora i obnovljivi izvori energije

Dvadeset i treći naučni skup pod nazivom “Razvoj traktora i primena obnovljivih izvora energije“ u organizaciji Departmana za poljoprivrednu tehniku i Naučnog društva za pogonske mašine, traktore i održavanje – JUMTO, održan je na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu. Ove godine fokus rasprave bila je tema mehanizacije kao faktora unapređenja poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sa posebnim osvrtom na stanje mehanizacije u Srbiji.

Prezentacija mašina za stočarsku proizvodnju, AgriCons T.E.C

Prskalice visokog klirensa, trakotri Dojc Far velike snage, mešaone za stočnu hranu i rasturače stajnjaka – sve su to mogli da vide posetioci trećeg po redu otvorenog dana mehanizacije organizovanog od strane kompanije Agrikons Tek, a održanog u Čantaviru na farmi čuvenog proizvođača mleka Balaša Mikloša. Ovaj dan osmišljen je da svim zainteresovanima pruži ne samo demonstraciju već i lično iskustvo u radu sa mašinama poznatih evropskih brendova.

Povoljni dugoročni dinarski krediti, Opportunity banka

Bankarski krediti su odličan način da poljoprivredni proizvođači dođu do dodatnih finansijskih sredstava, posebno u slučaju ozbiljnijih investicija. Bilo da je u pitanju uvećanje obima proizvodnje, izgradnja objekata ili kupovina mehanizacije, prava investicija ostvarena kroz dobru kreditnu ponudu može da malog proizvođača pretvori u domaćina. Te činjenice je svestan i Miloš Ljubić iz Vrela kod Uba koji se bavi ratarstvom, povrtarstvom i proizvodnjom mleka. Bez obzira na to što u svojoj proizvodnji postiže odlične rezultate, nedavno se okrenuo kreditima Opportunity banke ne bi li prvo investirao u proizvodnju, a nakon toga i u mehanizaciju.

20 godina firme Agrol, specijalizovane za voćarsku proizvodnju

Kompanija „Agrol“ iz Temerina u svetu voćarstva poznata je kao preduzeće koje u svojoj paleti ima kompletnu ponudu potrebnu za zasnivanje i održavanje jedne uspešne voćarske proizvodnje: uz uvoz sadnog materijala i projektovanje voćnjaka, „Agrol“ nudi i voćarsku mehnizaciju i protivgradne mreže. Takođe, ova firma obezbećuje i logistiku u hladnjačama poput linija za pakovanje, sortiranje, ili labeliranje – i sve to već dve decenije: naime, ove godine „Agrol“ slavi 20 godina postojanja i uspešnog poslovanja.

Širok spektar poljoprivredne mehanizacije i Landini traktora

Još od 2006. godine kada je u svoju ponudu uvela i poljoprivrednu mehanizaciju, kompanija Delta Agrar važi za jednog od najozbiljnijih distributera mehanizacije na teritoriji naše države. Vođena idejom da se samo primenom savremenih rešenja dolazi do pozitivnih pomaka ne samo na ekonomskom već i na ekološkom planu, ova kompanija je odabrala internacionalne partnere poput Landinija, Kuna ili Hermesa i u svoju ponudu uvela njihove traktore i priključne mašine.

Povoljnosti za nabavku mehanizacije, Opportunity banka

Bankarski krediti su odličan način da poljoprivredni proizvođači dođu do finansijskih sredstava posebno u slučaju finansijskih investicija. Bilo da je u pitanju uvećanje obima proizvodnje, izgradnja objekata ili kupovina mehanizacije, investicija ostvarena kroz dobru kreditnu ponudu može malog proizvođača pretvoriti u domaćina.

Predstavljanje Zetor, Fendt i Valtra traktora

Na dve zajedničke prezentacije, preduzeća „Agrovojvodina mehanizacija“ i „Inter Agrar“, predstavila su u Vrbasu i Lazarevu petnaestak modela traktora i dvadesetak priključnih mašina. Ove dve kuće, koje se bave zastupništvom poznatih svetskih brendova, uvidele su prednosti zajedničkog nastupa, pa će i ubuduće udruženo nastupati na tržištu…

Agroglobe žetveni karavan u Bačkoj

Kompanija Agroglobe je tokom žetve pšenice organizovala ‘Žetveni karavan’ u nekoliko mesta u Vojvodini, okupivši poljoprivredne proizvođače kako bi ih upoznao sa AG tehnologijom koja omogućava proizvođačima da se oslone na Agroglobe kao pouzdanog partnera tokom cele proizvodnje…

Predstavljanje Syngente na Traktorijadi

Prošle nedelju u Banatskom Novom Selu održana je Trakorijada. Manifestacija koja je ovom prilikom privukla više od 1500 posetilaca…Pored obilja savremene mehanizacije posetiocima se rezultatima ogleda predstavila i kompanija Syngenta…

Beskamatni krediti za kupovinu New Holland mehanizacije, ProCredit banka

Na 81. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu na štandu Agroglobe mehanizacije uručeni su ključevi traktora New Holland poljoprivredniku Đorđu Georgijeviću iz Bukovca…

Otvaranje novog prodajno servisnog centra New Holland

Kompanija Agroglobe je važan deo MK grupe koji uspešno posluje već deset godina. Početkom aprila potpisala je ugovor sa kompanijom CNH Industrial čime je postala ekskluzivni uvoznik i distributer poljoprivredne mehanizacije brenda New Holland Agriculture za tržište Srbije i Crne Gore…

Naučni skup „Pravci razvoja traktora i obnovljivi izvori energije“

Dvadesetdrugi naučni skup pod nazivom “Razvoj traktora i primena obnovljivih izvora energije“ u organizaciji Departmana za poljoprivrednu tehniku i Naučnog društva za pogonske mašine, traktore i održavanje – JUMTO, održan je na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu. Jedna od glavnih tema – kao i svake godine – bila je stanje mehanizacije u Srbiji…

Kako funkcionišu mašinski prstenovi u Hrvatskoj

Da bi olakšali i unapredili proizvodnju, poljoprivrednici će pre ili kasnije biti primorani da se udružuju. Postoje razni oblici udruživanja i saradnje, a mi ćemo Vam u ovom prilogu predstaviti dva primera. Prvi, možda i najednostavniji oblik, jesu mašinski prstenovi koji postoje i kod nas, ali mi ćemo vam predstaviti kako to rade u susednoj Hrvatskoj. U selu Alaginci, pored slavonske Požege, Nikica Marić i Marko Šutalo zajedničkim mašinama obrađuju oko 200 hektara zemlje, a da se udruže na taj način nije ih naterala Evropska unija već puka potreba…

Naučni skup, pravci razvoja traktora i obnovljivi izvori energije

Naučni skup: Pravci razvoja traktora i obnovljivi izvori energije poznatiji kao JUMTO, održan je tradicionalno 20. put na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu. Na jednom mestu su se i ovog decembra okupili i proizvođači i poljoprivrednici, ali i naučni radnici kako bi zajedno sagledali u kakvom je stanju domaća poljoprivredna mehanizacija i zašto je važno ulagati u energetski efikasne mašine. Prema procenama stručnjaka godišnje je potrebno kupiti oko 5000 traktora, dok se u stvarnosti realizuje jedva 2000…

Kupovina mehanizacije putem kredita, ProCredit banka

ProCredit banka godinama prati i podržava poljoprivrednu proizvodnju, pa je i ove jeseni pripremila ponudu u skladu sa potrebama klijenata. Kreditna linija ove jeseni pomoći će svim poljoprivrednicima da se blagovremeno pripreme za predstojeću jesenju setvu, odnosno da na brz i jednostavan način, nabave sav neophodan repromaterijal, trajno uvećaju kapital uz kupovinu zemljišta, kupe kvalitetnu mehanizaciju i da sve planirane radove uspešno obave u optimalnim agrotehničkim rokovima. I dugogodišnji poljoprivredni proizvođač iz Velikog Sela, Milorad Jovanović koji obrađuje 15 hektara zemlje na kojoj seje više vrsta povrća, se ove jeseni odlučio da obnovi mehanizaciju uz pomoć ProCredit banke…

Kvalitetno tretiranje useva iz aviona, CN Airways

Prskanje useva iz vazduha nije ništa novo u poljoprivredi. Od trenutka kada su mogli poneti kanistere i prskalice, avioni su se u pojedinim delovima sveta koristili u ovu svrhu. Međutim, dok ovaj pristup ima zaista dobrih strana – poput brzine efikasnosti primene – on ima i svoje loše strane: potrebno je tretirati ogromne površine kako bi se opravdala uložena sredstva, obezbediti prostor za poletanje i sletanje u blizini parcela, a i kada se sve kockice slože, ostaje pitanje da li su biljke pravilno i u celosti istretirane. Izraelska kompanija CN ervejz, koja se već dugi niz godina bavi prskanjem useva iz vazduha, odlučila je da se pozabavi baš tim poslednje-navedenim problemom. Oni su uložili velika sredstva u istraživanje načina da se unapredi efekat hemikalija primenjenih iz vazduha i došli do rešenja zvanog vingleti…

Poljoprivredni sajam u Gornjoj Radgoni

U Gornjoj Radgoni, malom mestu u Sloveniji na samoj granici sa Austrijom, ove godine je održan jubilarni 50. sajam poljoprivrede. Koncept sajma godinama je isti što znači da su glavni segment priredbe i dalje komercijalne izložbe iz oblasti mehanizacije i prerađivačke industrije. Sajam je doneo i brojne stručne skupove na aktuelne teme sa kojima se suočavaju sve zemlje EU, pa tako i Slovenija…

Dan polja PSS Tamiš Pančevo i Syngenta

Konzervacijska obrada zemljišta je već niz godina zastupljena u poljoprivredi pa uprkos malom broju proizvođača koji su se odlučili za ovaj način obrade zemlje nije nepoznanica ni u Srbiji. Podršku novim tehnologijama u poljoprivrednoj proizvodnji dala je i kompanija Syngenta. Naime, Poljoprivredna stručna služba iz Pančeva već dugo istražuje konzervacijski tip obrade zemljišta, pa su stručnjaci dobili i neke rezultate koje uveliko dele sa poljoprivrednicima širom Vojvodine. Osim mehaničke obrade parcela, za uspešan prinos neophodno je i hemijsko tretiranje, pa su u saradnji Syngente i pančevačke poljoprivredne stručne službe urađena i ogledna polja. Rezultati demantuju tvrdnje da konzervacija zahteva veća ulaganja u hemiju…

Kako poljoprivrednici reaguju na subvencionisanje dizel goriva

U Srbiji je u toku distribucija bonova za regresirano dizel gorivo u visini od 60 dinara po litru namenjeno prolećnoj setvi. Poljoprivrednici će do 15. aprila moći da kupe gorivo na 370 benzinskih stanica NIS-a širom zemlje, a kako kažu zaposleni u Poljoprivrednim stručnim službama interesovanje je izuzetno veliko. Ceo postupak oko podnošenja zahteva, prema njihovim rečima, ne traje dugo, od 3 do 7 dana, a posao dodatno olakšava činjenica što se tačno zna ko sve ima pravo na ovu vrstu pomoći…

Dodela žutih rotacionih svetala

Prilog iz 315. izdanja emisije U našem ataru

Kako odabrati pravu mehanizaciju

Prilog iz 297. izdanja emisije U našem ataru

Ratarska proizvodnja gazdinstva Ožegović iz Omoljice

Ovaj prilog o ratarskoj proizvodnji porodice Ožegović iz Omoljice nije klasična priča o prinosima, cenama, agrotehnici i nedaćama koje ponekad zadese naše poljoprivrednike. Baš naprotiv, ovo je priča o proizvodnji koja se zasniva na spoju iskustva i mladosti, starih načina i novih pristupa, kao i praktičnog i teorijskog znanja. Za početak upoznajte Marka Ožegovića, mladog nosioca ove proizvodnje i studenta poljoprivredne tehnike na zemunskom Poljoprivrednom fakultetu…

Elevator za šapuriku, domaće radinosti

Porodica Pavela Svaka iz Padine se godinama grejala na biomasu poput kukuruzovine, slame i – najvažnije – šapurike. Iako takav način zagrevanja doma nije ništa novo u selima gde je preovladavaju ratarski proizvođači, od uvek je postojao problem transporta i menadžmenta poljoprivrednog otpada od njive do domaćinstva gde je i najpotrebniji. Uvođenjenjem vršidbenih kombajna u ratarsku proizvodnju poslednjih denecija, sam problem krunjenja postao je praktično prevaziđen, ali je i dalje potrebno prikupiti i transportovati šapurike, što iziskuje ili mnogo radne snage, ili mehanizaciju čija se cena kreće preko 100.000 evra. Uvidevši taj problem, Pavel je sa svojim bliskim prijateljem osmislio i napravio elevator za skupljanje šapurika, kao dodatak na svoj vršidbeni kombajn…

Savremena mehanizacija u poljoprivrednoj proizvodnji

Često se kaže da su dobar traktor ili moderan kombajn već pola uspešnog posla. Reklo bi se, sasvim razumljivo, jer upravo primena savremene poljoprivredne mehanizacije uz sav trud i znanje srpskih poljoprivrednika danas predstavlja uslov bez kog nema ni visokih prinosa ni bogatog roda…

Naučni skup, pravci razvoja traktora i obnovljivi izvori energije

I ovog decembra na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, tradicionalno već 19. put održan je naučni skup: „Pravci razvoja traktora i obnovljivi izvori energije“. I ove godine je sagledano šta se to nudi našim poljoprivrednim proizvođačima i kakvi su razvoji traktora i mehanizacije u svetu…

Savetovanje o unapređenju mehanizacije i obnovljivih izvora energije

Naučni skup koji organizuje Društvo za pogonske mašine, traktore i održavanje poznatiji kao JUMTO, po 18. put održan je u Novom Sadu na Poljoprivrednom fakultetu. Kao i prethodnih godina i na punoletstvo jedna od tema bila je obnova mehanizacije. Prosečna starost traktora je i dalje 15 godina, kombajna još više, a proces obnove se veoma sporo kreće. Svemu tome, ove godine doprineo je i izostanak državnih subvencija za obnovu mehanizacije. Relativno stabilne cene omogućile su da se ove godine uveze 1600 novih traktora i oko 1000 priključnih mašina, rekao je Đorđe Mišković, predstavnik Mas Ferg-a iz Novog Sada. On je istakao i to da je sve više poljoprivrednika koji se odlučuju za polovne traktore i mašine, ali da se nadaju da će sledeća godina biti mnogo bolja i da će oni koji kroje agrarnu politiku prepoznati važnost obnove poljoprivredne mehanizacije…

Agroglobe, dodelio traktor New Holland

Nagradna igra pod nazivom „Kvalitet nas spaja“ u organizaciji kompanija Agroglobe i Sindženta, završena je svečanim izvlačenjem najsrećnijeg dobitnika traktora Nju Holand TT-45. Pravo učešća imala su samo pravna lica koja su kupila 100 i više setvenih jedinica Sindžentinog semenskog kukuruza. Za glavnu nagradu takmičilo se preko 40 učesnika sa teritorije čitave Srbije…

Linije za sortiranje voća Greefa, Agrol

Grefa je najbolja mašina za sortiranje jabuka koja se može kupiti na našem tržištu. Tako tvrde korisnici, a i Vladislav Princip, vlasnik firme Agrol iz Temerina, koja se bavi distribucijom i servisiranjem ovog holandskog goesorta. Greefa korisnicima omogućava da preciznim sortiranjem voća zadovolje svoje i potrebe svojih kupaca…

Kontrola prskalica na teritoriji Srbije

U okviru IPA projekta međunarodne saradnje između Italije i Republike Srbije, organizovana je kontrola orošivača i prskalica u poljoprivrednim gazdinstvima na teritoriji naše države. Suština akcije je da se uvede sistem za kontrolu rada pomenutih uređaja, što je u skladu sa propisima Evropske unije. Zahvaljujući ovom projektu i evropskim fondovima, svaka od 31 laboratorije za kontrolu tehničke ispravnosti prskalica u Srbiji dobila je opremu vrednu oko 40.000 evra…

Povoljni krediti za kupovinu mehanizacije, ProCredit banka

Tokom 82. Sajma poljoprivrede u Novom Sadu ProCredit banka je svim poljoprivrednicima pružila odličnu priliku da ostvare svoje investicione zamisli, posebno pri nabavci nove mehanizacije…

Novosti u pravilniku o registraciji i uvozu polovnih traktora

Na naučnom skupu pod nazivom „Razvoj traktora i primena obnovljivih izvora energije“ održanom na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, bilo je reči i o novostima u pravilniku o registraciji i uvozu polovne poljoprivredne mehanizacije, gde se najveća promena tiče uvođenja dodatne provere ispravnosti polovnog traktora pri uvozu iz inostranstva…

Osnovna obrada zemlje na jugu Srbije

Tokom cele, a naročito krajem godine postavlja se jedno od najvažnijih pitanja: ‘Bez čega nema uspešne prolećne setve?’

Skup Razvoj traktora i primena obnovljivih izvora energije

Dvadeset i prvi naučni skup pod nazivom “Razvoj traktora i primena obnovljivih izvora energije“ u organizaciji Departmana za poljotehniku i Naučnog društva za pogonske mašine, traktore i održavanje, održan je na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu. Uz mnoge teme koje se tiču poljoprivredne mehanizacije, postavljeno je i bolno pitanje: kolika je stara naša mehanizacija? Što se tiče naših traktora, posečna starost je između 15 i 18 godina, dok su kombajni i druge mašine još stariji, navodi predsednik Društva za pogonske mašine, traktore i održavanje Lazar Savin. On dodaje da se ta starost do skoro održavala, ali samo zhavaljujući uvođenju između 2.500 i 3.500 traktora u poljoprivredu Srbije godišnje…

Prezentacija balera Goweil G1 u Austriji

Na oglednom polju kompanije Goweil u mestu Kirschlag u neposrednoj blizini Linza gde se testiraju sve mašine ovog proizvođača predtavljen je novi proizvod – baler G1, koji je razvijen na osnovi želja poljoprivredniks i analize njihovih potreba…

Upotreba energetski efikasne mehanizacije

Smanjenje potrošnje goriva zadatak je svakog poljoprivrednog proizvođača, jer samo takvom matematikom, proizvodnja može postati rentabilnija. Energenti su i u poljoprivrednoj proizvodnji stavka koja odnosi najviše novca, pa svetski trend sve više i više postaje energetski efikasna poljoprivredna mehanizacija. Bitan podatak je i taj da je u poslednjih 300 godina iscrpljeno više od trećine rezervi fosilnih goriva koja su akumulirana tokom 300 miliona godina. I poljoprivrednik iz sela Šiljakovac, Slaviša Radovanović, je izračunao da će ulaganjem u energetski efikasan traktor, uštedeti i vreme i novac.

Kupovina savremene mehanizacije za lakši rad na njivi

Tridesetčetvorogodišnji Dragan Ketin iz sela Botoš kod Zrenjanina poljoprivrednom proizvodnjom bavi se od malena i kako kaže samo je nastavio porodičnu tradiciju. Njegov otac je ulagao u zemlju i mehanizaciju, pa tako i on…

Dodela mehanizacije kupljene preko ProCredit banke

Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu tradicionalno su svečano uručeni ključevi traktora poljoprivrednicima koji su tokom poslednjih nekoliko nedelja nabavili mehanizaciju uz stručnu i finansijsku podršku ProCredit banke. Sušna godina i izostanak subvencionisanih kredita od strane države razlozi su što je interesovanje za kupovinu nove mehanizacije nešto slabije u odnosu na prethodnu godinu, kaže predsednica Izvršnog odbora ProCredit banke, Svetlana Tolmačeva Dingarac. Ipak, ona ističe da su tokom održavanja jubilarnog 80-og sajma prikupili veliki broj kreditnih zahteva…

Traktor Deutz Fahr, Agrotron M620

Renomirana kompanija DEUTZ-FAHR u svom proizvodnom programu ima novi model traktora srednje kategorije, model Agrotron M620. Ovaj traktor namenjen je srednjim poljoprivrednim gazdinstvima kao univerzalni traktor za sve operacije: od osnovne obrade, setve, zaštite useva do transporta…

Kako pravilno izabrati traktor za potrebe gazdinstva

Prema zvaničnim podacima resornog ministarstva poljoprivredna mehanizacija u Srbiji u proseku je stara oko 15 godina. U poslednjih nekoliko godina beleži se trend rasta nabavke novih traktora i kombajna pa se u skladu s tim sve češće organizuju i stručna predavanja na kojima se poljoprivrednicima skreće pažnja na bitne detalje prilikom odabira traktora. Ono što svaki proizvođač mora da zna jeste da se kupljenim traktorom mora kvalitetno i u raspoloživim agrotehničkim rokovima obraditi zemljište, a da se pritom omogući održivi razvoj, kaže profesor Lazar Savin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Noviteti iz programa mehanizacije Delta Agrara

U programu za mehanizaciju Delta Agrara standardno su u ponudi traktori i kombajni nemačkog proizvođača Deutz Fahr. Novina u odnosu na prethodne godine je ta što se mehanizacija ove renomirane nemačke kompanije od skoro sklapa u susednoj Hrvatskoj što će poljoprivrednicima u našoj zemlji mnogo značiti. Naročito u vreme žetve, kaže direktor programa mehanizacije Delta Agrara, Dušan Pavlović…

New Holland traktori i kombajni

Najveći sajamski događaj u ovom delu evrope, Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, ni ove godine nije prošao bez firme IKR-YU. Na najvećoj izložbi poljoprivredne mehanizacije IKR se predstavio jedanaesti put, po običaju, traktorima i kombajnima New Holland što je i osnovna delatnost firme…

Predstavljanje Delta Agrar mehanizacije na sajmu poljoprivrede

U okviru kompanije Delta Agrar posluje i radna jedinica Delta mehanizacija čiji se izlagački, prodajni centar i servis nalaze u Bačkom Jarku. Rukovodeći se visokim zahtevima najsavremenije poljoprivredne proizvodnje, Delta mehanizacija je za svoje partnere birala strane proizvođače poljomašina i opreme…

Predstavljanje New Holland mehanizacije

IKR kao i svake godine nastupa na Poljoprivrednom sajmu i kupcima želi da pokaže novitete u proizvodnji New Holland-a koji je poznati proizvođač traktora i kombajna. Izlažemo na ovom sajmu traktore od 95 do 330 ks tako da svaki kupac za sebe može da pronađe odgovarajuću izvedbu traktora…

Poseta fabrici priključnih mašina KUHN

U organizaciji kompanije Delta Agrar oko 50 poljoprivrednih proizvođača iz Srbije posetilo je fabriku priključnih mašina KUHN. Francuski KUHN vodeći je svetski proizvođač priključnih mašina. KUHN je osnovan 1928. a sedište kompanije nalazi se u Savernu u regionu Alzas. Proizvodnja se obavlja na sedam lokacija širom sveta. Grupa KUHN godišnje proizvede oko 45 000 mašina…

Poseta fabrikama kombajna i traktora Deutz Fahr

U organizaciji Delta Agrar-a grupa od pedeset poljoprivrednih proizvođača iz Srbije posetila je fabriku kombajna Deutz Fahr u Županji, Hrvatska, kao i fabriku traktora Deutz Fahr u Lauingenu, Nemačka. Domaći poljoprivrednici imali su priliku da se uvere u najsavremenija tehnička rešenja u proizvodnji poljoprivredne mehanizacije kompanije Deutz Fahr čiji je distributer za tržište srbije kompanija Delta Agrar…

Poseta fabrici traktora Steyr u Austriji

Na stručnoj ekskurziji u Austriji dobitnici nagrade ProAgro Lider posetili su fabriku traktora Steyr. U ovoj fabrici koja je u sastavu koncerna Case traktori se proizvode od 1947. godine. Sada se u njoj proizvode traktori od 80 do 225 konjskih snaga, koji se podsredstvom mreže od 11 600 dilera plasiraju u 170 zemalja…

Poljoprivredna mehanizacija u Srbiji

Poljoprivredna mehanizacija u Srbiji prosečno je stara 15 godina, tvrde stručnjaci. Među njima ima i pravih old tajmera koji svake sezone poljoprivrednicima donose velike gubitke. Pomak u rešavanju obnavljanja mehanizacije čine državne subvencije. Više o ovome govori prof. Lazar Savin…

Dodeljena mehanizacija nabavljena kreditima ProCredit banke

Prilog iz 332. izdanja emisije U našem ataru

New Holland i Khun mehanizacija

Prilog iz 332. izdanja emisije U našem ataru

Promocija novog Fendt traktora

Prilog iz 332. izdanja emisije U našem ataru

Brzi krediti za mehanizaciju, Opportunity banka

Bankarski krediti su odličan način da poljoprivredni proizvođači dođu do dodatnih finansijskih sredstava, posebno u slučaju ozbiljnijih investicija. Bilo da je u pitanju uvećanje obima proizvodnje, izgradnja objekata ili kupovina mehanizacije, prava investicija ostvarena kroz dobru kreditnu ponudu može da malog proizvođača pretvori u domaćina. Te činjenice je svestan i Miloš Ljubić iz Vrela kod Uba koji se bavi ratarstvom, povrtarstvom i proizvodnjom mleka. Bez obzira na to što u svojoj proizvodnji postiže odlične rezultate, nedavno se okrenuo kreditima Opportunity banke ne bi li prvo investirao u proizvodnju, a nakon toga i u mehanizaciju…

Medijski partneri